På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Arvet på Camp Nobel

Malistyrkan

Det skapas en mängd minnen på både Camp Midgård och Camp Nobel. Just nu är det Mali 11 som tjänstgör här men en lång rad kamrater har bott och verkat här innan oss. Och spåren efter tidigare kontingenter är många.

Det hör till att ett förband vill sätta sin prägel på den plats den tjänstgör på. Och sedan svenska Försvarsmakten först upprättade förläggning utanför Timbuktu har många soldater bott och levt här. De kommit från olika delar av landet och från olika förband men alla har de möts av samma hetta och sand.

En pansarnäve

— Det finns mycket känslor kopplade till den här platsen, som egentligen bara är en plats mitt ute i öknen, och det beror på att så många människor passerat igenom här, säger Per Gedeck, avvecklingsledare och ställföreträdande kontingentschef Mali 11.

Det är inte bara Camp Nobel som vuxit fram ur sanden och byggts på och byggts till genom åren utan även området runt förläggningen.

— För ett tag sedan tittade vi på kartor från Mali 00, alltså från den mission då man anlade Camp Nobel, och på de bilderna fanns inte FN:s stora supercamp. Det fanns inte den bebyggelsen utan mest sand i princip, fortsätter Gedeck.

Erik borstar bort sand som döljer inristningar i betongen.

En del spår som tidigare kontingenter lämnat efter sig har varit fullt synliga medan andra har varit mer dolda. Några sådana spår har visat sig först när tält så sakteliga har monterats ned. Då har det bland annat dykt upp initialer och namn som en gång i tiden skrivits i den våta betongen.

Ett glatt ansikte.

På andra platser finns spår som kan sakna en djupare innebörd men som ändå piggar upp.

Fåglar kan vålla en del bekymmer på campen.

Variationen på de olika minnesmärkena och föremålen är stor. Och det kan finnas flera förklaringar till det. Exempelvis att det saknats tid eller tillräckligt med byggmaterial. I vissa fall har uppfinningsrikedom och engagemang varit det som burit det konstnärliga uttrycket, snarare än hantverket och utförandet som sådant.

– I möjligaste mån fraktas föremålen hem till Sverige. Förutsatt att de klarar en inspektion och inte är fastgjutna i marken. Exakt vad som händer sedan och var de hamnar är för tidigt att säga, säger Gedeck.

”Jansson kurva”

Sverige har lämnat ett bestående avtryck i Timbuktu genom våra insatser i Mali. Vi kommer dessutom att ha lämnat bestående fysiska avtryck på den plats där Camp Nobel en gång har legat på. Avtryck som hade en självklar betydelse för de personer som en gång konstruerade dem men som kan komma att te sig märkliga för de som tar över förläggningen alternativt gräver fram dem ur sanden någon gång i framtiden.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *