Sedan matsalen monterades ned på Camp Nobel äter den svenska styrkan vanligtvis i matsalen ute på FN:s internationella supercamp. Men på grund av försiktighetsåtgärder får den svenska styrkan hitta andra lösningar.

Blå hallen från utsidan.
Nyligen slogs portarna upp till Camp Nobels fräschaste matställe – Blå hallen. Här finns inte några honnörsbord utan alla är av samma snitt. Det är enkla och robusta konstruktioner, så kallade ”clipsblocks” som förvandlas till välkomnande bord med hjälp av plastduk. Plastduken är inte bara trevlig utan underlättar också rengöringen vilket i sin tur minskar risken för oönskade djur av olika slag.

Middag med vita dukar.
– Det gäller att hålla rent och snyggt hela tiden så att inte ödlor och andra djur hittar för mycket mat här vilket kan ställa till med problem. Men det funkar bra. Vi håller rent, tvättar händerna noga och hanterar allt livsmedel varsamt och på anvisat sätt, säger Thomas, Enviromental Health officer.

Thomas, Enviromental health officer (EHO)
– Det har blivit en trevlig matsal även om det vore skönt med stolar, säger Thomas.
Den rådande situationen i världen tvingar oss alla till försiktighetsåtgärder. Och för att minska kontakten människor emellan och därmed risken för smittspridning äter den svenska truppen inte på den FN-gemensamma matsalen längre utan på Camp Nobel – i Blå hallen.

Lite kanel piggar upp.
Och för den svenska styrkan är det viktigt att noga följa de riktlinjer som FN anslår och samtidigt på sådant sätt att Mali 11 fortfarande kan slutföra sitt uppdrag – dvs. omstrukturera och avveckla den svenska förläggningen Camp Nobel. Samtidigt blir det allt svårare att resa in och ut ur landet med de restriktiva resebestämmelserna. Men att ha slutfört sitt uppdrag och inte längre ha en uppgift på platsen ger helt andra förutsättningar för en hemresa enligt plan.

Middag med vita dukar.