På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lunch i det fria

Malistyrkan

Mat smakar bra utomhus. Det vet alla som någon gång varit på picknick. Så är det även ute på patrull även om maten inte serveras på rutiga dukar.

Det krävs mycket energi för att patrullera. Inte bara för fordonen som kör genom sanden utan också för soldater. Då krävs det näringsriktig och bra mat. Och det gör också att maten smakar ännu lite bättre ute i fält än annars.

Rations, fältportioner, i urval

Malistyrkan tar inte hjälp av stora kokgrupper ute på patrull. Istället är det till övervägande del rations, stridsportioner, som värms och äts.

Rådslag och inventering om kommande måltider på patrull.

Och även om dessa är näringsriktiga och drar smakmässig fördel av att ätas utomhus är det bra med lite variation.

Då kan en gammal hederlig konserv med vita bönor i tomatsås vara ett trevligt och välkommet avbrott i den frystorkade maten. Placeras den på rätt ställe i fordonet kan den dessutom bli lagom varm i god tid till lunchpausen.

En godispåse smög ner sig mellan magasinen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *