Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

I väntan på en kranbil

Malistyrkan

Ett stort område av Camp Nobel har varit avsett för och belamrat med containrar. Där har de stått uppradade och uppstaplade på varandra – tills alldeles nyligen. Då en kranbil plockade ut och sorterade de allesammans.

Man flyttar inte på en fullstor container utan vidare. Ska det ske på ett ordnat sätt vill det till att man har en kranbil. Och även med en kranbil krävs det planering för att sortera och ställa i ordning i containerbyn på Camp Nobel. Skulle det visa sig.

Dessvärre förfogar Malistyrkan inte över den slags kranbil som skulle krävas för arbetet och en beställning utifrån fick göras. Men att transportera en kranbil genom öknen och över floden Niger är inte som att köra den från säg, Skövde till Stockholm – det tar tid och det är också svårt att säga på förhand hur lång tid det ska ta.

Kranbilen anländer plötsligt till Camp Nobel.

Allt eftersom tiden gick och kranbilen uteblev växte frågan om den alls existerade tills den plötsligt en dag rullade in genom gaten på Camp Nobel – till jubel och förvåning.

Containerbyn på Camp Nobel är ett område på förläggningen som ligger lite avsides. Det ligger inte på vägen till något och därför är det inte lika naturligt att man rör sig där. Vilket ger en annan möjlighet för djur att slå sig ner och göra sig bekväma. Fram till dess att kranbilen dök upp alltså.

Djur- och växtlivet på Camp Nobel hålls medvetet och målinriktat på en mycket begränsad nivå. Och det är av goda anledningar. Farhågan är att farliga och hälsovådliga djur lockas till förläggningen.

Men i containerbyn har några djur alltså ändå lyckats slå sig ned vilket blev tydligt när containrarna lyftes bort en efter en. Exempelvis en tornuggla som lade ägg i glipan mellan två containrar och varanen som slingrade runt – möjligtvis på jakt efter fågelägg.

Men den tiden är förbi. Nu är ekosystemet för både rovdjur och deras byten förändrad när kranbilen slutförde sitt uppdrag och lämnade containerbyn förändrad och ommöblerad.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *