På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Viktigt hitta sätt att röra på sig

Malistyrkan

Det är alltid en god idé att hålla sig fysiskt aktiv. Och som anställd i Försvarsmakten är det särskilt viktigt att träna och hålla igång. Tjänstgör man dessutom i Mali blir träningen ännu viktigare för att kroppen ska orka med arbetet i värmen.

Språngmarsch

Med hög värme måste arbetet anpassas. Är det riktigt varmt får vissa saker helt enkelt göras tidigt på morgonen eller väntas med tills kvällen då det är lite svalare. Men det är enklare att hantera varmt väder om vätskebalansen är god och man håller kroppen i trim.

Core-övningar i par.

Och behovet att hålla kroppen i trim och det goda humöret uppe minskar inte bara för att man tvingas uppehålla sig på en mindre yta – snarare tvärtom. Men det kan vara lite knepigt. Oavsett om man jobbar hemifrån i Sverige, eller från karantän i Mali.

Tunga lyft om kvällen.

Många av de goda vanor och rutiner man tidigare lutat sig mot måste ersättas med annat. De naturliga rörelserna under en dag minskar också när avstånden krymper – som de lätt kan göra under en karantän. Plötsligt kan man råka ut för en massa stillasittande som kroppen inte är van vid. Så det gäller att vara kreativ och ta vara på de möjligheter som ges till fysisk aktivitet. Och det har det funnits många exempel på under tiden personal ur Mali 11 suttit i karantän.

Ett led linje promenad.

Promenader är centrala – fram och tillbaka och runt runt på de små karantänsområdena. Det går att samla på sig en hel del steg under en dag även om det krävs tålamod. Bäst är självklart om man kan bli lotsad ut under de tidiga timmarna då inga andra rör sig ute och få tillåtelse att röra sig över de större ytorna en stund.

Droppboll

Vid sidan av promenader spelas pingis och ”droppboll”, en klassisk handbollsinspirerad sport där en tennisboll ska föras in i motståndarlagets målyta. Med hjälp av provisoriska gym med bland annat kettlebells och skivstänger finns det också chans att bli ännu starkare. Möjligheterna är helt enkelt stora för den som känner och vill bejaka sin rörelseglädje.

Försynt anslag som lockar till delaktighet.

I tider som dessa gynnas förbandet särskilt av att många kan mycket och skilda saker. Då finns initiativrika kamrater som kan dela med sig sin kompetens och arrangera rörlighetsträning för de som vill delta. Styrka och kondition är viktigt för en soldat men det får inte slarvas med stretchningen.

Rörlighet är viktig och individuellt.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *