På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lite distans och lite kreativitet

Malistyrkan

I tider som dessa utvecklas det nya och kreativa sätt att arbeta på. För det som inte kan skötas på distans och som måste bli gjort får helt enkelt göras på andra och nya sätt. Arbetet på Camp Nobel och Camp Midgård måste fortsätta trots att delar av personalen är avskild från övriga förbandet.

Självklart är det svårare att sköta sina arbetsuppgifter om man inte har tillgång till sina vanliga arbetsutrymmen eller får träffar sina kollegor. Det känner alla till som nu måste arbeta från mer eller mindre frivillig karantän. Och en del arbeten är svårare än andra att sköta på distans. En del av soldatlivets sysslor hör till den kategorin och är av förklarliga skäl svåra att sköta på lite avstånd.

Arbete som kräver många händer.

Den svenska kontingenten följer karantänsreglerna noga, tar inga risker utan ansvar för att minska risken för smittspridning – även om inga svenska soldater uppvisat några symptom.

En dator underlättar arbetet.

Att lägga ned arbetet under tiden då karantänen pågår är inte ett alternativ. Istället måste arbetet anpassas så gott det går. För den personal som sköter delar av sitt arbete på dator är det förhållandevis enkelt. Det är inte svårare än att upprätta en tillfällig arbetsstation inne i karantänsområdet. Även om det innebär vissa utmaningar att dela samma dator med flera kollegor eller hitta en tyst och stilla arbetsmiljö.

En dator är bra att ha men en harmonisk och stillsam arbetsmiljö är inte heller oviktigt. 

Ett lösningen då jobbet är något fysiskt som ska utföras och man man inte kan ta sig dit jobbet finns är att göra tvärtom – det vill säga flytta arbetet till den plats man befinner sig. Och det saknas inte arbetsuppgifter på vare sig Camp Nobel eller Camp Midgård som även kan lösas från karantänsområdet. Även om det kan kräva lite logistik.

En container töms och innehållet sorteras och inventeras. En uppgift förbandet tog tillfället i akt att utföra under karantänen

I nedmonteringen av Camp Nobel finns flera arbetsmoment som kan flyttas och utföras innanför avspärrningen.

Nedmontering och sanering är sådant som kan skötas på karantänsområdet

Och även om digital teknik kan ersätta en hel del verkliga möten så kan de inte ersätta alla. Det finns fortfarande behov av att ses öga mot öga – med tre meters mellanrum – och diskutera igenom olika frågor. För den som är kreativ och beslutsam går det att upprätthålla effektiviteten samtidigt som man hedrar avspärrningen.

Ett möte behöver inte vara digitalt för att utföras på distans

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *