På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Inte vi som är instängda det är de andra som är utestängda”

Malistyrkan

Mycket är snarlikt för den personal som sitter i karantän både på Camp Midgård i Bamako och Camp Nobel i Timbuktu. De rödvita avspärrningsbanden, de små ytorna och hur en särskild gemenskap växer fram.

Sedan några dagar sitter ett antal svenska soldater i karantän på de svenska förläggningarna Camp Midgård och Camp Nobel. Anledningen till beslutet som karantän grundade sig inte i att någon av de inresta svenska soldaterna uppvisat symptom. Karantänsbestämmelserna infördes av FN-insatsen Minusma och gäller länder som har drabbats av utbrottet av coronavirussjukdomen covid-19 och som deltar i FN-insatsen i Mali.

Samma avspärrningsband i på Camp Nobel

Utan stödet från de kollegor som befinner sig på andra sidan avspärrningsbanden vore karantänen något helt annat. Till skillnad från den svenska förläggningen i Bamako var förberedelsetiden på de inresande karantänresenärerna lite längre i Timbuktu. Och den extra tiden användes, man jobbade långt in på natten, för att ytterligare förbereda boendeytan och skapa så bra möjligheter att leva, träna och jobba – trots karantänens begränsningar.

Under Mali 11:s arbete med att omstrukturera och nedmontera Camp Nobel ges många tillfällen för de olika delarna av kontingenten att träffas och samarbeta. All personal involveras i uppgiften och rycker in för att understödja nedmonteringen där det behövs – med nedmontering, sanering eller med att packa. Och skulle man inte haft möjlighet att träffas och arbeta tillsammans ger karantänen en ny och oväntad möjlighet till det.

— Vi umgås på ett annat sätt med varandra nu än vi gjorde då vi befann oss utanför karantän och framförallt med andra personer, säger en röst inifrån karantän.

Uno – en klassiker.

Förutom de utrymmen som är avsedda för att sova och arbeta i finns det en del utav det sammanbyggda tältet som blivit något av ett vardagsrum. Här finns TV-spel, kylskåp, några soffor och kaffekokare. Utrymmet är också utrustat med en telefon som det går att ringa till både kollegor på andra sidan avspärrningen och till anhöriga hemma i Sverige med.

Och det blir rätt naturligt att umgås och hitta på saker tillsammans när man samsas om en så liten yta och bor så tätt. Personer man inte pratat med några längre stunder finns det nu möjlighet att sitta ner och diskutera med.

Livet i karantän är annorlunda – men inte nödvändigtvis sämre, förutsatt att det gäller en begränsad tid naturligtvis. Det är lite ovant med sovsal för de flesta men efter några nätter är det något man vänjer sig vid. Och trots att omställningen är stor kanske gemenskapen ändå är större – vilket den här beskrivningen inifrån karantän vittnar om;

— Det är inte vi som är instängda det är de andra som är utestängda!

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.