Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Störtning av ammunition

Malistyrkan

Klimatet i Mali är påfrestande och något som ständigt måste tas hänsyn till. Det gäller både för soldater och för den materiell som finns på plats. Slitaget gör att ammunition som förvarats länge måste omsättas och ersättas av ny.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Ammunitionen som bärs i magasinsfickor och fastspända på fordon dag ut och dag in slits i det varma och torra klimatet. Därför måste den bytas ut med jämna mellanrum för att fungera med avsedd effekt om den skulle behöva användas. Håller den tillräckligt hög kvalitet använder förbandet den slitna ammunitionen till att öva med och kan på det viset tas tillvara på.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

På Mali 11 finns en hel del ammunition att ta omhand. Det har genom åren byggts upp stora lager av ammunition på Camp Nobel. Och när förläggningen nu omstruktureras måste den hanteras. En del kan skickas hem till Sverige och göra nytta hemmavid. Annat kan användas av kommande insatser. Sedan finns sådant som inte håller tillräckligt hög kvalitet för att skickas hem eller användas framöver och som därför ”störtas”.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Att störta ammunition innebär att den destrueras antingen genom att skjutas upp eller sprängas med hjälp av sprängladdningar. Innan ammunition eller sprängmedel destrueras görs noga avväganden om vilken hantering som är mest kostnadseffektiv. En transport tillbaka till Sverige måste ställas mot möjligheten av att använda tillfället som ges genom att öva truppen. Sist men inte minst måste en tillräcklig mängd ammunition sparas för att förbandet ska kunna skydda sig och lösa tilldelade uppgifter.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *