Klimatet i Mali är påfrestande och något som ständigt måste tas hänsyn till. Det gäller både för soldater och för den materiell som finns på plats. Slitaget gör att ammunition som förvarats länge måste omsättas och ersättas av ny.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
Ammunitionen som bärs i magasinsfickor och fastspända på fordon dag ut och dag in slits i det varma och torra klimatet. Därför måste den bytas ut med jämna mellanrum för att fungera med avsedd effekt om den skulle behöva användas. Håller den tillräckligt hög kvalitet använder förbandet den slitna ammunitionen till att öva med och kan på det viset tas tillvara på.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
På Mali 11 finns en hel del ammunition att ta omhand. Det har genom åren byggts upp stora lager av ammunition på Camp Nobel. Och när förläggningen nu omstruktureras måste den hanteras. En del kan skickas hem till Sverige och göra nytta hemmavid. Annat kan användas av kommande insatser. Sedan finns sådant som inte håller tillräckligt hög kvalitet för att skickas hem eller användas framöver och som därför ”störtas”.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
Att störta ammunition innebär att den destrueras antingen genom att skjutas upp eller sprängas med hjälp av sprängladdningar. Innan ammunition eller sprängmedel destrueras görs noga avväganden om vilken hantering som är mest kostnadseffektiv. En transport tillbaka till Sverige måste ställas mot möjligheten av att använda tillfället som ges genom att öva truppen. Sist men inte minst måste en tillräcklig mängd ammunition sparas för att förbandet ska kunna skydda sig och lösa tilldelade uppgifter.