På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Behövs fler ord än ett för att beskriva sand

Malistyrkan

Det finns en hel del sand i området runt staden Timbuktu. En del av den där sanden är av sådant slag att den kräver vilja och framåtanda av föraren. Utan en tydlig riktning och beslutsamhet är det lätt att köra fast.

Det sägs att urinvånare som lever i vinterklimat har tusen ord för snö. Och för den som pulsar i snö varje dag är det skillnad på om den är blöt, kall eller har någon annan egenskap. På samma sätt kan det på lite avstånd räcka med att beskriva sanden runt Timbuktu som just sand. Men ju närmare man kommer och ju mer man rör sig över den ökar behovet av att beskriva den mer i detalj.

-Den svårast sanden att framrycka genom är den vi kallar ”Aladdin-sanden”. Den riktigt finkorniga sanden som liknar sanden på de finaste stränderna. Kör man genom ett terrängparti med den typen av sand krävs det att man planerar sin körning, annars kör man fast, säger Nils, kompanichef.

Terrängpartierna är kända för svenska soldater och erfarenheter som är viktiga för körningen har förts över från soldater som tjänstgjort i området tidigare. Det är viktiga erfarenheter som gör att förbandet kan framrycka enklare och undvika platser som tar längre tid att köra över när tiden är knapp.

Men även om terrängkännedomen är god och har traderats vidare från de som tjänstgjort på platsen tidigare kan platser förändras. Regnperioder förändrar landskapet på ett påtagligt sätt men även utanför regnperioder kan landskapet förändras. Platser som varit fyllda med vatten och där framkomligheten varit låg kan några veckor senare vara fullt framkomliga – både med fordon och till fots.

-Senast vi var på den här platsen var det vatten längs det här stråket och det gick inte att ta sig längre än så här om vi inte fortsatte till fots, säger Kristofer skyttegruppchef, och pekar mot korsningen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *