På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Mässen är död – länge leve mässen

Malistyrkan

Camp Nobel är en rörlig förläggning som förändras. Det hinner hända en hel del på en eller två veckor. Och för den som försvinner iväg på lite ledighet kan det bli svårt att känna igen sig.

En äldre bild av hur det tidigare sett ut på mässområdet ”Maffes veranda”

En plats som genomgått en del förändringar är mässen. Genom åren har den varit en plats där förbandets soldater har samlats om kvällarna för att se på film, hålla frågesporter och dricka alkoholfri öl eller läsk. Men inte heller mässen är sig lik.

Mässgolvet rullas bort

För en insats som fokuserar på att omstrukturera Camp Nobel är logistik centralt. Och det är precis det som har skett med den gamla mässytan. Den har packats ned och packats undan för att ge plats för en rymlig och ändamålsenlig logistiskyta. Precis en sådan yta som krävs för att ställa upp, sanera och packa materiell som ska skickas hem till Sverige, till Gao eller till någon annan plats.

— Förflyttningen av mässen började med att vi monterade den på en alternativ yta som låg vägg i vägg med matsalen. Men det dröjde inte länge förrän den fick flytta igen när matsalen i sin helhet monterades ned, säger Daniel som tagit ett stort ansvar för den gemensamma mässen på Camp Nobel.

En mäss kan låta som en mindre prioriterad del av en militär förläggning. Och för en insats vars fokus är att omstrukturera Camp Nobel framstår det kanske lämpligt att börja där – med något som inte är nödvändigt för driften av verksamheten. Men riktigt så enkelt är det inte.

Daniel arbetar med att upprätta den nya mässen, som numera är den gamla.

Mässen är inte alls onödig utan tvärtom en viktig komponent för att förbandet ska orka fortsätta med det stundtals tunga arbetet som uppgiften innebär, fortsätter Daniel.

Krävs starkt ljus för att lysa upp kluriga frågor

I takt med att bekvämligheter monteras ned blir mässen som samlingsplats allt viktigare. En av de vanligare och populära aktiviteterna som arrangeras här är quiz – frågesport. Förbandets enheter och grupper turas om att arrangera frågesporter vilket gör att temat varierar en del och många gånger speglar upphovsmakarens egna intressen och hobbys.

Den nya mässen, på platsen där matsalen tidigare låg.

Vi har haft motor-quiz, Sagan och ringen-quiz, Metal-quiz osv osv. Det finns egentligen inte några begränsningar utan det kan handla om det mesta som quiz-konstruktören tycker är intressant. Och det är oftast rätt kluriga frågor som börjar i en ände av ämnet och genom frågans gång slutar någon helt annan stans. Inte helt olikt associationerna som förekommer i TV-programmet På spåret, säger Daniel.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *