På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

På lördagar är det dansband

Malistyrkan

De fordon som har förmånen att få rulla in i verkstaden på Camp Nobel är garanterade en helhetsupplevelse. Här ges varje detalj den uppmärksamhet de förtjänar.

Lyckligtvis kan verkstaden få det mesta som ska rulla att fortsätta rulla. Och det är något som verkligen behövs när de fordon som rör sig här i öknen utsätts för enormt slitage.

Sammanträde i verkstaden

-En vanlig bil som skulle servas var 2000:e mil behöver servas var 500:e mil här istället, säger Joakim, en av det dryga dussinet soldater som arbetar i verkstaden.

Foto: Rickard Törnhjelm, Försvarsmakten

Ökensanden och slitaget skiljer sig inte så mycket genom åren och insatserna på Camp Nobel. Men i och med omstruktureringen av förläggningen rör sig flera av fordonen väsentligt mer än tidigare – främst styrkans lastbilar och hjullastare. Och det ökar slitaget.

Stim pågår – proppar kan vara lämpligt.

-Vi lär känna fordonen väldigt väl och på vilka sätt de slits. Och även om det spelar roll vem som kör så kan inte vi dra några slutsatser vem föraren varit baserat på fordonets slitage. Men vi kan dra en hel del slutsatser av hur väl fordonet är vårdat, säger Joakim.

Foto: Rickard Törnhjelm, Försvarsmakten

Men verkstaden arbetar inte enbart med hjulfordon. En minst lika viktig del av enheten är det som kallas spec-rep – specialreparationer.

-Även om vi är två grupper med olika inriktningar så arbetar vi mycket tillsammans. Och det är spridda uppgifter – allt från att byta känslig optik till att konstruera ett handfat. Men vi löser ut det mesta tack vare att vi har en stor bredd av kompetens på hela verkstaden, säger Alfred.

Med många duktiga soldater som kan sitt hantverk och dessutom är kreativa finns också risk att utsättas för en del så kallade practical jokes.

-Det kan hända att man upptäcker att kaffekoppen är fastsvetsad i väggen när det är dags för fika, fortsätter Alfred.

Verkstaden är ett av de största tälten inne på Camp Nobel. Och är det inte fyllt av ljudet från maskiner som skruvar och drar så dominerar musiken. Blandningen är många gånger slumpmässig men det finns även fasta punkter som skapar trygghet.

Även i verkstäder förekommer en del pappersarbete

-På lördagar är det dansband och på fredagar har vi ”Frankie Friday”, då kör vi nittiotalsmusik, säger Hannes.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *