Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

På lördagar är det dansband

Malistyrkan

De fordon som har förmånen att få rulla in i verkstaden på Camp Nobel är garanterade en helhetsupplevelse. Här ges varje detalj den uppmärksamhet de förtjänar.

Lyckligtvis kan verkstaden få det mesta som ska rulla att fortsätta rulla. Och det är något som verkligen behövs när de fordon som rör sig här i öknen utsätts för enormt slitage.

Sammanträde i verkstaden

-En vanlig bil som skulle servas var 2000:e mil behöver servas var 500:e mil här istället, säger Joakim, en av det dryga dussinet soldater som arbetar i verkstaden.

Foto: Rickard Törnhjelm, Försvarsmakten

Ökensanden och slitaget skiljer sig inte så mycket genom åren och insatserna på Camp Nobel. Men i och med omstruktureringen av förläggningen rör sig flera av fordonen väsentligt mer än tidigare – främst styrkans lastbilar och hjullastare. Och det ökar slitaget.

Stim pågår – proppar kan vara lämpligt.

-Vi lär känna fordonen väldigt väl och på vilka sätt de slits. Och även om det spelar roll vem som kör så kan inte vi dra några slutsatser vem föraren varit baserat på fordonets slitage. Men vi kan dra en hel del slutsatser av hur väl fordonet är vårdat, säger Joakim.

Foto: Rickard Törnhjelm, Försvarsmakten

Men verkstaden arbetar inte enbart med hjulfordon. En minst lika viktig del av enheten är det som kallas spec-rep – specialreparationer.

-Även om vi är två grupper med olika inriktningar så arbetar vi mycket tillsammans. Och det är spridda uppgifter – allt från att byta känslig optik till att konstruera ett handfat. Men vi löser ut det mesta tack vare att vi har en stor bredd av kompetens på hela verkstaden, säger Alfred.

Med många duktiga soldater som kan sitt hantverk och dessutom är kreativa finns också risk att utsättas för en del så kallade practical jokes.

-Det kan hända att man upptäcker att kaffekoppen är fastsvetsad i väggen när det är dags för fika, fortsätter Alfred.

Verkstaden är ett av de största tälten inne på Camp Nobel. Och är det inte fyllt av ljudet från maskiner som skruvar och drar så dominerar musiken. Blandningen är många gånger slumpmässig men det finns även fasta punkter som skapar trygghet.

Även i verkstäder förekommer en del pappersarbete

-På lördagar är det dansband och på fredagar har vi ”Frankie Friday”, då kör vi nittiotalsmusik, säger Hannes.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *