Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Combat Camera – mer än bara fotografer

Malistyrkan

Nyligen fick Malistyrkan besök av stridsfotograferna Joel och Rickard. En av deras främsta uppgifter under besöket var att stötta förbandet med dokumentation av den pågående omstruktureringen av Camp Nobel.

Stödet som Combat Camera bidrar med till Malistyrkan är viktigt inte bara för förbandet Mali 11 utan för Försvarsmakten som helhet. Även om en hel del redan görs krävs det särskild utrustning och kunnande för att dokumentera de avgörande förloppen i omstruktureringen av Camp Nobel. 

Omstruktureringen dokumenteras.

Syftet är att ta tillvara på all den erfarenhet som byggs upp i samband med att förläggningen rivs ned. 

-Det här är ett spännande uppdrag och inte alldeles enkelt att administrera, säger Joel

Dagarna är många gånger intensiva och mycket av fokus ligger på att montera ned tält och utrustning – säkert och effektivt. Och så fort ett problem är löst är det lätt att rusa vidare mot nästa när alla är ivriga att slutföra uppgiften. Där och då är det enkelt att komma ihåg de smarta lösningarna men dokumenteras de inte riskerar de att snabbt blekna bort.

Joel utvärderar fotografier.

Combat Camera är en relativt ny förmåga inom Försvarsmakten. Deras specialkompetens rör fotografering och rörlig bild. Men därmed inte sagt att det rör sig om vanliga fotografer och filmare som råkar ha Försvarsmakten som arbetsgivare. Istället är varje soldat på enheten att betrakta som en soldat med foto eller rörlig bild som specialistkompetens. 

Växelvis fotografering i stridspar.

Därför ställs det höga krav på soldater från Combat Camera. De måste ha så pass goda färdigheter som soldater att de kan ingå i vilken skytte- eller jägargrupp som helst. Och de ska kunna göra det utan att vara en belastning för gruppen och samtidigt kunna lösa sina huvuduppgifter med fotografering och dokumentering.

Joel och Rickard

Under besöket ställde Joel och Rickard också upp och fotograferade porträtt och gruppfoto för de som ville det – något som var väldigt uppskattat.

-Det är alltid kul att komma ned och träffa kollegor som tjänstgör, säger Rickard

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *