Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ett förråd med överraskningar

Malistyrkan

Alla som någon gång städat ut en vind eller en källare känner till utmaningen. När man börjar rota bland grejerna dyker det gärna upp saker man glömt och inte visste att man hade. Lite så är det när huvudförrådet i Timbuktu gås igenom.

På vilken annan insats som helst skulle huvudförrådet vara platsen där du får hjälp med nya uniformsbyxor om de du har är trasiga. Eller dit du vänder dig om det uppstår en brist i strumplådan. Och huvudförrådet på Mali 11 är egentligen inget undantag.

Bland pallar och hyllor på huvudförrådet. Foto Rickard Törnhjelm

Här möts du av lösningsinriktade kollegor som gärna hjälper till och skulle du inte få några strumpor med dig kommer du i alla fall därifrån med ett leende.

Samtidigt finns det inte längre de reserver av kläder och utrustning på hyllorna i huvudförrådet som tidigare varit fallet. Det mesta på huvudförrådet ska till Gao, där den svenska insatsen är på väg att byggas upp.

Ett besök på huvudförrådet renderar inte alltid i ett byte av persedlar. Foto Rickard Törnhjelm.

— Vi har jobbat med omstrukturering sedan dag 1. Och så ser vår uppgift ut – vi jobbar både med omstrukturering och med upprätthållande, dvs. att se till att förbandet har det de behöver, säger Mathias, gruppchef på huvudförrådet.

Huvudförrådet består av tusentals artiklar av varierande storlek och sort. Och vad som ska skickas först är inte en alldeles enkel fråga. Risken är att man är för ivrig och skickar en för stor del av något som verkligen behövs, som exempelvis gummistövlar om det ändå skulle komma ett oannonserat skyfall.

— Bland det första vi skickade iväg härifrån var en stor laddning sängbord, svankstöd och pilatesbollar, säger Joakim.

Inventering och sortering. Foto Rickard Törnhjelm.

Överlag är soldaterna och officerarna på Mali 11 tillräckligt skötsamma och ordentliga för att det inte ska krävas så mycket nya grejer.

— Det ställs högre krav nu än tidigare på att man själv tar hand om sina grejer och att man lagar sådant som gått sönder själv, säger Andreas, ställföreträdande gruppchef.

Det måste finnas ett visst reservlager av prylar på förrådet, till sista man lämnar Camp Nobel, även om mycket går att laga med nål och tråd. Det de flesta besöker huvudförrådet för är snarare att hämta ut så kallad förbrukningsmateriel.

Det handlar om solkräm och after sun, vätskeersättning, lightsticks och handskar. Den typen av saker man måste fylla på med efterhand, säger Lenny.

Och precis som på vilken vind som helst dyker det upp en del märkligheter bland gömmorna när man väl börjar rota runt.

Mathias visar två fendrar – används inte så ofta.

— Det mest udda vi har hittat är väl en flytväst och två fendrar. Troligtvis är det något som lämnats kvar efter att amfibiestyrkorna tjänstgjort här nere. Sen hör kanske sandaler i storlek 54 inte heller vanligheterna, säger Mats.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *