Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Svensk hemmaplan

Malistyrkan

Utbytet mellan den svenska kontingenten i Timbuktu och fransmännen har fortsatt. När båda kontingenter haft tid och möjlighet har man träffats hos fransmännen och tävlat. Nyligen var det dags för fransmännen att besöka den svenska förläggningen – för en kraftmätning i svenskorienterade sporter.

Det finns idrotter som gör att utövaren ser särkilt atletisk och sportig ut när de utförs. Rörelserna ser naturliga ut och människokroppen ser som skapt ut för att ändamålet. Så är det inte riktigt med idrotten ”hoppa säck”.

Fransman hoppar säck. Foto: Rickard Törnhjelm, Combat Camera

Det är svårt att hoppa säck och kasta stövel med värdighet och graciös stil. Men våra franska gäster tog sig an uppgiften och lyckades genomföra den både snyggt och proffsigt.  

Ett bra kast. Foto: Rickard Törnhjelm, Combat Camera

Totalt närvarade 23 personer, både deltagare och åskådare, från franska kontingenten Barkhane vid tävlingen. Riktigt förberedda på de grenar vi skulle tävla i kunde de inte vara. Det var genomgående lekar eller tävlingar vi skulle förknippa med midsommar och som skulle leda tankarna till gamla vikingaspel.

Kasta stövel. Foto: Joel Thungren, Combat Camera

Förutom säcklöpning ingick även stövelkast, irländsk julafton och tumbrottning för att nämna några av de mer lekorienterade grenarna. Utöver det bestod tävlingarna av en ”Challenge” med flera mindre moment som utgjordes av sandsäckskastning, däckvältning och träpalldragning. Grenar vars moment är snubblande nära de man ställs inför när ett tält nedmonteras. Och visst vore det ett välkommet bidrag i arbetet men någon dold plan att leda in tävlingarna på rivning av tält fanns aldrig.

Flytta däck. Foto: Rickard Törnhjelm, Combat Camera

Tävlingsdagen avslutades under lättsamma former med läsk och svenskt godis. En vinnare kröntes också i de olika grenarna och tilldelades ett pris med ytterligare godsaker. Och precis som vid de andra tävlingstillfällena skildes kontingenterna åt som vänner och vid gott mod.

Irländsk julafton. Foto: Rickard Törnhjelm, Combat Camera

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *