Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sista måltiden (i Trängsalen)

Malistyrkan

Camp Nobel monteras sakta ner. Av det som var fasta punkter i Malistyrkans vardag är nu mycket borta. Arbetet med att demontera, riva och frakta bort sköts av Mali 11 men också av FMV, FMTIS och en rad entreprenörer.

Peter Lindskog, Ivar Hagerud, Stefan Harnesk från FMV

Matsalen, eller Trängsalen som är dess egentliga namn, känns inte längre igen. Köket som serverade allt från lasagne till kycklinggryta är snart helt rivet. I veckan har FMV med hjälp från Mali 11 och entreprenörer demonterat köksbyggnaden.

Vid infarten till Camp Nobel samlas ett gäng morgonpigga byggarbetare. De ska demontera hela den byggnad där kök och matlager finns. Väl inne på campen startar arbetet direkt och det går snabbt framåt.

–        Byggarbetarna är professionella och jobbar på bra. Det är en utmaning att få allt att klaffa och inte arbeta för fort så att säkerheten äventyras, säger Stefan Harnesk som leder nedmonteringen av matsalen.

En stor takplåt lastas ner för att transporteras bort. Handskar är att rekommendera med tanke på hur varm plåten blir i Saharas gassande sol. Vattenkranen där vi i Malistyrkan i vanliga fall fyller på flaskor vid får jobba hårt. Och det langas kontinuerligt upp vatten till männen som river taket. De är klädda i heltäckande kläder inklusive sjalar virade runt huvudet. Allt för att skydda mot solen.

–        Vi hoppas att de som jobbar med oss känner att vi har ett bra samarbete och att de sprider det bland sina vänner i Timbuktu. Jag hoppas att de har trivts bra, säger Stefan Harnesk från FMV.

Ivar Hagerud från FMV är projektledare för camperna i Mali. Han har sett campen växa och utvecklas och nu monteras ner.

–        Jag var här och åt första måltiden som serverades i matsalen. Att äta också den sista middagen som serverades här känns vemodigt. Sammantaget är allt med Camp Nobel en otrolig upplevelse. Utvecklingen har pågått fram till nu och att plocka ner allt känns sådär, säger Ivar.

Ett viktigt steg i omgrupperingen av den svenska styrkan har varit att förbereda Camp Midgård i Bamako när Mali 11 rör sig tillbaka från Camp Nobel. Det handlar om hygienbaracker dvs. dusch och toalett, luftkonditionering, sov- och kontorsplatser.

–        Vi vill stötta förbandet så att allt hamnar rätt och blir bra och med tanke på komplexiteten i uppdraget är det en riktig utmaning, säger Peter Lindskog som jobbar för FMV.

Peter var faktiskt med och tjuvstartade invigningen av matsalen som skedde i februari 2015.

–        Kockarna bjöd in mig och vi åt tillsammans. Många av entreprenörens internationella anställda har jobbat här i fem år och de har haft en viktig roll för att få vardagen att rulla på, säger Peter.

Den logistiska kedjan är avancerad eftersom Timbuktu ligger där det ligger. Det gäller att vara förberedd och helst ha allt på plats inför någon ny installation för att slippa behöva vänta på reservdelar. Skillnaden mot Sverige är stor där något som måste transporteras kan läggas på lastbil och vara framme på något dygn. Det kan gå snabbt här också men också väldigt, väldigt långsamt.

När byggarbetarna lämnat för dagen väntar middag i matsal på supercampen för Malistyrkan. Och när solen letat sig ner vid horisonten går en betydelsefull dag i styrkans historia mot sitt slut.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *