Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Skyttekompaniet skyddar luftbron

Malistyrkan

Ordergivning manöver! Kartan vecklas ut och skyttegruppchefen sätter ett finger på den punkt där observationsplatsen ska upprättas. Skyttegruppen är klar att rulla ut för att lösa sin uppgift. Terrängbilen är tankad, vapensystem kontrollerade, samband upprättat, magasin och vattenflaskor fyllda.

Skyttegruppen samlas för ordergivning.

Skyttekompaniet på Mali 11 har samma anropssignal, QM, som spaningskompaniet som fanns i Malistyrkan tidigare men nu är uppdraget ett annat. Kompaniet består av två plutoner som kommer från I 19 i Boden och P4 i Skövde. Under omlokaliseringen från Timbuktu till Gao löser kompaniet bland annat skydd och bevakning av Camp Nobel och Timbuktus flygplats.

En halvtimme innan utsatt tid för samling börjar skyttesoldaterna dyka upp vid garaget där terrängbilar och utrustning finns. Solen står fortfarande lågt och temperaturen är runt tjugo grader. Skyttegruppchef André tar av sig sin t-shirt och står med bar överkropp och kisar mot solen. Kollegorna i skyttegruppen fixar med fordonen och går igenom allt som måste kontrolleras innan avfärd.

André njuter av morgonsolen. Det kommer att bli en lång och varm dag.

Två soldater övar nödutrymning. De klättrar upp genom luckan till vapenstationen på fordonets tak och tar sig ut. Efter det övas evakuering av skadad från fordonet. En stridsutrustad soldat väger många kilon och att baxa in och ut en skadad ur en terrängbil 16 är inte enkelt men efter många övningar så sitter trixen som gör det lättare.

Framåt! Vid utfarten till Camp Nobel möter fler fordon upp. Dessa ska eskorteras och sedan ska skytteplutonen skydda flygplatsen fram till dess att transportflygplanet TP 84, Hercules, har landat, lossat, lastat och lyft.

Magnus kliver ur terrängbilen och söker av marken rutinmässigt.

– Det här är en rutinuppgift för oss. Att skydda flygplatsen är viktigt och det går inte att slappna av bara för att solen skiner och allt verkar lugnt. Förutom att observera från fordonet använder vi olika system som gör att vi har bra koll på läget här och mycket längre bort, säger Carl som är förare.

Dennis är skytt och spanar med kikaren samtidigt som han lyssnar på musik ur en portabel högtalare. Det är en blandning av gamla rocklåtar som många nog skulle känna igen.

Nu är flygplanet under inflygning. Det är Flygvapnets Hercules som flyttar Malistyrkan från A till B i den luftbro som genomförs när Försvarsmakten växlar uppgift i Mali.

Luftbron är en del i omlokaliseringen av Malistyrkan.

Skyttegruppen bevakar och väntar på order om att avbryta och återgå till Camp Nobel. När flygplanet ska starta kliver förare och gruppchef ut för att se starten bättre. Ljudet från motorerna stiger i styrka och strax avtecknar sig flygplanssiluetten mot himlen och försvinner bort.

Magnus och Carl deltar i skyddet av luftbron i Mali.

Skyttegruppen återgår till Camp Nobel efter slutfört uppdrag. Idag blir det i perfekt tid till lunchen. Spagetti och köttfärssås kommer att sitta bra nu.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *