Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En flytt på 30 meter är också en flytt

Malistyrkan

Till antalet och till ytan är boendetälten en stor del av Camp Nobel. Att omgruppera hela förbandet i Mali är ett avancerat pussel. Minst tiotusen bitar. En del i pusslandet är att riva rätt tält i rätt ordning och samtidigt behålla sovplatser för alla.

Ingen flyttfirma finns till hjälp så det är bara att bära allt som ska med.

Alla som flyttat vet att en flytt över gatan kan vara nog så uppslitande som en flytt till en annan stad. Saker ska ner i lådor och märkas upp oavsett hur långt de ska forslas. Vid den första stora flytten på Camp Nobel var det många som bara flyttade 30-40 meter medan andra flyttade upp emot 100.

Flytten var planerad och viktig del av omstruktureringen. Varje tält har sedan tidigare haft ett litet utrymme som istället för sovplatser har använts som uppehållsrum för de som bott i tältet. Nu har den delen tagits bort och fyllts med sovplatser. Det är första steget i att förtäta förläggningen på Camp Nobel och göra det möjligt att packa ner, sanera och frakta bort tält som gjorts tomma.

Det är varmt och dammigt av ökensand när tälten rivs.

Flytten genomfördes helt odramatiskt en morgon. Längs grusgångarna syntes väskor lastade på varandra komma gående med någon som tittade fram bakom dem då och då. Med all utrustning rör det sig minst om fem stora väskor, bärsäckar, med varierande vikt. Några gjorde en ansats att bära allt på en gång, andra gick flera gånger.

Jobbet med att riva tält fortsätter när Camp Nobel monteras ner. Flytten handlar inte bara om att bära väskor från a till b.

Militärpolisen Angelica river tält. Alla på Mali 11 får vara redo att hjälpa till där det behövs.

Sammanfattningsvis är det en riktig flyttcirkus som pågår. Men det är en koordinerad och planerad flyttcirkus. Om det blir en flyttfest när allt är klart är oklart.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *