Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ögat i skyn ger koll på läget

Malistyrkan

Varje skyttegrupp hinner göra mängder av patruller under en mission i Mali. Och även om vanan och rutinen ökar så minskar inte förberedelserna inför varje ny patrull. En sådan förberedelse är att skapa sig en god uppfattning av omgivningen, en lägesbild, innan patrullen påbörjas.

Till sin hjälp har den svenska kontingenten flera verktyg. Ett sådant är den egna spaningen med de obemannade luftfarkosterna. Med de luftbilder som hämtas hem kan förbandet enkelt spana mot områden där man tänkt röra sig.

Redo för start. Snart kan Korpen ge en bra bild av vad som händer på marken.

Och flygbilderna som tas med farkosten kan ge en bra överblick över stora områden vilket utgör ett värdefullt komplement till lägesbilden.

Det låter okomplicerat och enkelt – att bara skicka upp en kamera i luften och ta några kvicka flygbilder. Men flygfarkostens teknik är avancerad och kräver både handhavande och utbildning av sina operatörer. Och gärna att man är morgonpigg.

Strax innan gryningen görs Korpen klar för start.

Flygningar sker dygnets alla timmar men det är inte ovanligt att de sker en bra stund innan solen behagar stiga upp. Och för den som fiskar kräftor är inramningen kring förberedelserna inte helt obekant. Utrustningen ses över och fordonet lastas. Inga längre samtal och bara några enstaka röda lampor är tända för att vägleda när man skumpar ut mot dit man är på väg. Väl ute är man i händerna på vädrets makter. När man kommit tillbaka är frukosten stängd.

Korpen kommer tillbaka efter slutfört uppdrag

Det är inte enkelt eller bekvämt men arbetet ger information som är viktig för hela förbandet. Och den som flyger tillräckligt länge kan bli belönad med en mustig soluppgång.

Systemet plockas snabbt ihop efter landningen.

Förkortningen UAV kommer av den engelska förkortningen Unmanned Aerial Vehicle. UAV-system finns i olika viktklasser beroende på vad de ska användas till.  Korpen väger bara 5 kilo och är därmed smidig och enkel att hantera.

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Per-Axel Stenström 25 januari 2020 08:36

    Malibloggen är suverän för oss anhöriga som är kvar hemma i Sverige!
    Vi får med ord och bild ta del av både smått och stort, vardagliga händelser och större skeenden som våra nära och kära är med om under sitt viktiga och angelägna uppdrag i Mali. En stor eloge till er som skriver och fotograferar och som med några få rader och bilder lyckas förmedla en varm delaktighet till alla oss hemma i tryggheten!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *