Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Alla vill prova EOD-dräkten

Malistyrkan

Vissa saker är mer intressanta än andra på en rundtur – så enkelt är det. När EOD-enheten, Explosive Ordnance Disposal, ordnade ”öppet hus” fanns det många intressanta saker att klämma och känna på. Men av allt som visades upp var det EOD-dräkten det som lockade flest nyfikna.

Och det är kanske inte så konstigt. Det är spännande att känna hur tung dräkten är och hur pass rörlig man är när man har den på sig. Och många känner såklart igen liknande dräkter från filmer och TV-serier vilket också bidrar till nyfikenheten. Och – chansen öppnas att få ta en rolig selfie.

Populärt att prova EOD-dräkten.

Dräkten är rolig att prova men att behöva använda den i hög värme och i en pressad situation är inte lika kul. Däremot utgör den ett bra skydd för den som närmar sig ett föremål som man misstänker är explosivt.

Man får snabbt upp värmen när man gör armhävningar i dräkten.

Och det är det här som är EOD-gruppens huvuduppgift – att hitta, gräva fram och bedöma om föremål kan vara explosiva och därmed farliga. Skulle de vara det har gruppen alla möjligheter att röja det misstänkta föremålet.

Kräver en stadig hand.

Ytterligare en publikfriare som visades upp var gruppens bomb-robot. Den styrs med joystick från en datorskärm och liknar på det viset en mycket avancerad radiostyrd bil. Och det är en värdefull resurs som gör att man på behörigt avstånd kan undersöka det man tror kan vara farligt.

Krävs en hel del träning och precision.

Mekaniken är väldigt avancerad och roboten är kraftfull. Men det krävs en hel del träning för att kunna plocka upp små föremål, som ett litet batteri, och lägga det i en lika liten behållare. Flera var de som prövade blev sittandes en stund utan att vilja ge upp innan batteriet hamnade rätt.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *