Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Slå fransmän i deras egna sporter

Malistyrkan

Som vuxna och mogna människor vill vi gärna tro att vi kan vara goda förlorare om det skulle behövas. Men frågan är om vi är lika storsinta om vi skulle förlora i våra nationalsporter – sporter vi betraktar som våra egna. Det fransmännen inte visste när de bjöd in den svenska kontingenten var att det skulle bli ett svettigt besök.

De franska styrkorna som är förlagda på FN:s supercamp i Timbuktu är inte, som de svenska, en del av FN-insatsen Minusma. Istället utgör de en del av franska operationen Barkhane och är på de flesta sätt fristående från det övriga livet på supercampen. Faktum är att deras förläggning ligger så långt bort från svenska Camp Nobel man kan komma och därför är chanserna att springa på varandra ganska små.

Svenskar på väg mot franska Barkhane.

För att komma varandra närmare och möjliggöra ett trevligt utbyte tog fransmännen initiativ till en tävling och bjöd in svenskarna – ett, skulle det visa sig riskabelt drag som kunde utvecklats till ett ödesdigert misstag.

Svensk block mot fransk smash.

Det fanns möjlighet att tävla i en mängd olika grenar som alla krävde olika förmågor. Variationen i tävlingarna gjorde att de olika lagen bestod av allt mellan tre eller fyra personer upp till tio till femton tävlanden. Talrikast var volleybollagen och glesast var de som tävlade i boule. Den svenska kontingenten hade kraftsamlat och kunde ställa upp med minst ett lag i varje gren.

Franska bollkallar.

Fransmännen vaggas tidigt i tävlingen in i en falsk trygghet när ett av deras volleyboll-lag slog ut det svenska laget. Det var en match med många avbrott då volleybollen flera gånger fick hämtas från ett av taken alldeles intill planen. Fransmännen tvingades upp på det rangliga taket en handfull gånger och såg ut att vara nära att rasa samman varje gång.

Jeux de palets – populärt i södra Frankrike enligt fransmännen själva.

Riktigt svettigt blev det för fransmännen i tävlingen som följde – jeux de palats, en typisk fransk nationalgren. Det visade sig nämligen att inlärningskurvan för det svenska laget var brant och att man snart behärskade sporten på, ett för fransmännen, överraskande vis.

Jeux de palets går ut på att kasta små diskusliknande stenar av bly och komma så nära en av stenarna som möjligt.

Parallellt med jeux de palate spelades ett parti boule – kanske något av de mest franska sysselsättningar man kan ägna sig åt. Allt eftersom de andra kraftmätningarna avgjordes anslöt åskådare till boulebanan. Där fick de se en tät match och hur måttbandet gång på gång hämtades ut för att bedöma avstånden. Och det ville sig inte bättre än att det svenska laget slutligen slog det franska. Men trots att förlusten troligtvis sved för fransmännen visade de inte annat än lugn och gott mod.

Spänd stämning kring Boule-banan.

Eftersom tävlingarna var flera och lagen många fick tävlingarna återupptas någon dag senare. I den matchen föll dessvärre det svenska boulelaget mot ett toppat och mycket skarpt franskt lag. Vore det inte så att vi trodde det bästa om våra franska kollegor skulle vi misstänka att förbandet skickat en akut hemställan till Frankrike om att sända ned en grupp med de bästa boulespelarna deras väpnade styrkor kunde uppbringa.

Måttbandet användes frekvent.

Alldeles oavsett tävlingsresultat var det ett välkommet och uppskattat arrangemang. Allt som var planerat kunde inte genomföras och så får det lov att vara när huvudtjänsten måste gå före både för oss och för fransmännen. Men det kommer fler tillfällen. Kanske hos oss svenskar och kanske med tävlingsgrenar som kasta stövel, hoppa säck eller någon annan obskyr tävling som ger oss svenskar en chans att trycktesta den franska inlärningsförmågan.

Stark roddinsats från det svenska laget.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

2 kommentarer

  • PA Stenström 17 januari 2020 20:00

    Varför inte prova att spöa fransoserna i varpa? Finns det inte någon gotlänning som kan intensivtränades ett lag :-)
    Men mycket imponerande att ett svenskt lag slog fransmännen boule!!!

    • Malistyrkan PA Stenström 18 januari 2020 08:06

      Mycket god idé! Självklart har vi gotlänningar som kan ta sig an det hela, jag för den vidare! /Christoffer PIO

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *