Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Askern” gör det enklare att bidra

Malistyrkan

Styrning och ledning är inte enkla saker. Kan man både se och höra varandra i en mindre grupp är det förstås enklare men det blir genast mer komplicerat i takt med att både gruppen och uppgiften växer. I Försvarsmakten formaliseras i princip allting i skrivna orders och orienteringar.

Skrivningarna har olika namn beroende på uppgiftens djup och omfattning. Några kallas SOP, standard operating procedure, och är de stående ordrar som gäller för specifika och återkommande uppgifter. Ett sådant exempel kan vara rutiner för hur man tar emot besökare till förläggningen eller vilka åtgärder man ska vidta när man kommer tillbaka från en patrull.

Blir lätt lite dammigt och därför bra med munskydd.

Ett annat exempel på en skrivning är något som kallas ”Taskers”. Det är dokument som ger styrningar för specifika uppgifter på lite kortare sikt. Kanske en kontingensuppställning där det i Taskern framgår vem som är ansvarig för vad och när det ska vara klart.

Inte bara solen som ger huden gyllenbrun ton.

I en så rik flora av dokument och skrivelser borde de flesta redan vara tillkomna. Men under Mali 11 har en ny och innovativ skrivelse sett dagens ljus – ”Askern”

Skyttekompaniet i färd med att stötta logistikkompaniet.

En Asker liknar en Tasker men med skillnaden att Askern tydligt anger vad uppgiften är snarare än vem som ska utföra den. Det underlättar för fler att hjälpa till där de kan och har en stund över. En Asker skulle kunna informera läsaren om att tält X rivs under onsdagen och mankraft behövs mellan 08 och 14 – eller något liknande.

Kontingentschef Mattias Söderberg rullar och packar tältduk tillsammans med skyttekompaniet.

För en kontingent som Mali 11 är Askern ett smidigt och välkommet verktyg. Våra logistiksoldater är experter på den uppgift vi utför – att omstrukturera, packa ned och sanera Camp Nobel. Men de kan inte göra det själva och det måste många händer till för att klara av uppgiften. Och kontingentens skyttesoldater arbetar redan hårt, utöver sina vanliga arbetsuppgifter, med att stötta logistikkompaniet.

Med en tydlig Asker finns större möjlighet för staben att bidra i arbetet.

Därför fyller Askern en viktig funktion och gör att de, många tillhörande kontingentens stab, som inte kan avvara en hel dag eller halvdag till andra uppgifter på grund av sin huvudtjänst istället kan bidra när de kan. Det gör det möjligt att mildra arbetsbördan för alla när fler deltar, skapar mer variation i arbetet och svetsar förbandet samman.

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • P-A Stenström 13 januari 2020 10:40

    Vilken bra idé med Askern!
    Det skulle införas inom all förvaltning, både för att effektivisera, men också av arbetssociala skäl. Vi har mycket att lära av Försvarsmakten!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *