Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Händelser på andra platser i ett stort land

Malistyrkan

Det kommer med jämna mellanrum rapporteringar i media om händelser i Mali som visar prov på det instabila säkerhetsläget i landet. Händelserna är många gånger allvarliga men måste samtidigt förstås mot bakgrund av landets storlek.

Under torsdagen rapporterade flera svenska medier om en attack utförd mot en FN-bas i området Kidal i norra Mali. En rad detaljer kring attacken är fortfarande oklara men det står klart att flera FN-soldater skadats. Som sådan är händelsen allvarlig men dessvärre inte ovanlig.

I den inledande medierapporteringen kunde några olyckliga formuleringar tolkas som att det var oklart om det fanns svenska soldater i området. Men några sådana oklarheter fanns aldrig.

United Nations – Department of Field Support. Cartohraphic section.

En del händelser i Mali som uppmärksammas hemma i Sverige skildras på ett sådant sätt att det inte alltid framgår vilka avstånd det verkligen rör sig om. Och det är inte heller så konstigt utan naturligt för platser som ligger fjärran från där vi befinner oss.

Kartdata 2020 Google hämtad från Försvarsmakten.se

Mali är ett stort land. Till ytan är det två gånger större än Frankrike och nästan tre gånger större än Sverige. Stora delar av landet präglas dessutom av terräng som är svårgenomtränglig. Det ökar inte avståndet i kilometer men tiden det tar att ta sig dit.

De svenska soldaterna som ingår i FN-insatsen Minusma är stationerade i huvudstaden Bamako, i södra Mali, och i Timbuktu, i de centrala delarna av landet. Mellan den plats där onsdagens attack ägde rum och Timbuktu är det nästan 80 mil, vilket motsvarar avståndet mellan Paris och München.

Onsdagens attack är allvarlig alldeles oavsett på vilket avstånd från svenska soldater den ägde rum. Precis som varje angrepp som riktar sig mot fredsbevarande styrkor.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *