Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Finlands sak är vår

Malistyrkan

Deras bastu är det i alla fall. Och den blev vår efter en transaktion om cirka 100 CFA, vilket motsvarar cirka 1 krona och 50 öre i svensk valuta. Överlåtelsen ägde rum under ceremoniella former på Camp Midgård i Bamako.

Finland och Sverige har en nära relation. En relation som är både kamratlig och broderlig även när konkurrensen är hård och stämningen laddad så som när det spelas ishockey eller tävlas i friidrott. I flera oroshärdar dit svensk trupp har skickats har även finska soldater varit stationerade. Så var det exempelvis i Kosovo och Afghanistan och så är det även i Mali.

En fördel med finskt sällskap är, förutom sällskapet som sådant, att det oftast brukar följa med en välskött och trevlig bastu med de finska soldaterna.

Uppställning inför överlåtelsen av bastun.

På Camp Midgård i Bamako har det bara funnits en finsk soldat – Jani. När han nyligen avslutade sitt uppdrag och lämnade förläggningen var det först oklart vad som skulle ske med den bastu han hade ordnat.

Jani överlämnar bastun till den svenska kontingenten.

Men det stod snart klart att det fanns spekulanter som var intresserade av att fortsätta elda i bastun. Vilket kan låta underligt när temperaturen utanför bastun är som den är i Afrika.

Strax innan den finske soldaten lämnade förläggningen kom de båda parterna överens och bastun kunde byta ägare under ceremoniella former. Som vilken annan uppställning som helst med tyngd och betydelse var den beordrade utrustningen uniform och basker. Delar av förbandet ställde dock upp i anpassad bastu-klädsel.

Bastun – numera en svensk förbandsresurs.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Pastor Lisa 10 januari 2020 22:23

    Hoppas Timo överlämnat reglementet för bastun och att operatörer utbildats i korrekt ordning.

    Mycket fint att se att den tas omhand

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *