På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Finlands sak är vår

Malistyrkan

Deras bastu är det i alla fall. Och den blev vår efter en transaktion om cirka 100 CFA, vilket motsvarar cirka 1 krona och 50 öre i svensk valuta. Överlåtelsen ägde rum under ceremoniella former på Camp Midgård i Bamako.

Finland och Sverige har en nära relation. En relation som är både kamratlig och broderlig även när konkurrensen är hård och stämningen laddad så som när det spelas ishockey eller tävlas i friidrott. I flera oroshärdar dit svensk trupp har skickats har även finska soldater varit stationerade. Så var det exempelvis i Kosovo och Afghanistan och så är det även i Mali.

En fördel med finskt sällskap är, förutom sällskapet som sådant, att det oftast brukar följa med en välskött och trevlig bastu med de finska soldaterna.

Uppställning inför överlåtelsen av bastun.

På Camp Midgård i Bamako har det bara funnits en finsk soldat – Jani. När han nyligen avslutade sitt uppdrag och lämnade förläggningen var det först oklart vad som skulle ske med den bastu han hade ordnat.

Jani överlämnar bastun till den svenska kontingenten.

Men det stod snart klart att det fanns spekulanter som var intresserade av att fortsätta elda i bastun. Vilket kan låta underligt när temperaturen utanför bastun är som den är i Afrika.

Strax innan den finske soldaten lämnade förläggningen kom de båda parterna överens och bastun kunde byta ägare under ceremoniella former. Som vilken annan uppställning som helst med tyngd och betydelse var den beordrade utrustningen uniform och basker. Delar av förbandet ställde dock upp i anpassad bastu-klädsel.

Bastun – numera en svensk förbandsresurs.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Pastor Lisa 10 januari 2020 21:23

    Hoppas Timo överlämnat reglementet för bastun och att operatörer utbildats i korrekt ordning.

    Mycket fint att se att den tas omhand

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *