Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Trettonhelgens dis

Malistyrkan

Trettonhelgen är enligt Bibeln den tid då de tre vise männen nådde Betlehem och det nyfödda Jesusbarnet. En viktig detalj i berättelsen är stjärnan som leder de tre vandrande männen rätt. Vissa nätter runt Timbuktu är himlen så pass klar och full av stjärnor att man undrar om den inte vore möjligt att navigera utifrån dem.

Solnedgång över ett disigt Timbuktu

Samtidigt händer det att sikten försämras kraftigt av partiklar och sand som yr i luften. Så för att vara på säkra sidan då man navigerar på randen till Sahara bör man alltså inte blint förlita sig på stjärnorna. Det är en god idé att även förstärka upp med en GPS eller liknande.

Mindre stjärnklar himmel – men ändå en stjärnhimmel.

De senaste dagarnas väder har varit av just ett sådant svårnavigerat slag att man hade tackat sin lyckliga stjärna för en GPS. Förutom sämre sikt har ökenvädret visat hur både morgnar och kvällar kan vara ordentligt kalla – runt 8 grader vid några tillfällen. Vindbyar har svept in och gjort att vädrets känts särskilt ruggigt.

De är inte tre till antalet, på väg till Betlehem eller har förberett några gåvor men kan likväl vara visa män.

En del har förstärkt sin klädsel med värmetröja eller andra förstärkningsplagg. Andra har känt sig tvungna att sätta på sig vintermössan. Sådan är vintern i Mali!

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *