Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Trettonhelgens dis

Malistyrkan

Trettonhelgen är enligt Bibeln den tid då de tre vise männen nådde Betlehem och det nyfödda Jesusbarnet. En viktig detalj i berättelsen är stjärnan som leder de tre vandrande männen rätt. Vissa nätter runt Timbuktu är himlen så pass klar och full av stjärnor att man undrar om den inte vore möjligt att navigera utifrån dem.

Solnedgång över ett disigt Timbuktu

Samtidigt händer det att sikten försämras kraftigt av partiklar och sand som yr i luften. Så för att vara på säkra sidan då man navigerar på randen till Sahara bör man alltså inte blint förlita sig på stjärnorna. Det är en god idé att även förstärka upp med en GPS eller liknande.

Mindre stjärnklar himmel – men ändå en stjärnhimmel.

De senaste dagarnas väder har varit av just ett sådant svårnavigerat slag att man hade tackat sin lyckliga stjärna för en GPS. Förutom sämre sikt har ökenvädret visat hur både morgnar och kvällar kan vara ordentligt kalla – runt 8 grader vid några tillfällen. Vindbyar har svept in och gjort att vädrets känts särskilt ruggigt.

De är inte tre till antalet, på väg till Betlehem eller har förberett några gåvor men kan likväl vara visa män.

En del har förstärkt sin klädsel med värmetröja eller andra förstärkningsplagg. Andra har känt sig tvungna att sätta på sig vintermössan. Sådan är vintern i Mali!

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *