Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Förväntningar i Mali inför nyår

Malistyrkan

Snart läggs 2019 till handlingarna och vi firar att ett nytt år har börjat. Men den här gången är det inte en vanlig nyårsafton utan också början på ett nytt decennium. Firar man dessutom det nya decenniet på en annorlunda plats som Mali blir det ännu lite mer speciellt. 

Wiktor ser fram emot en minnesvärd nyårsafton.

– Det är lite svårt att beskriva, det blir verkligen ett nyår att minnas. Samtidigt är det tråkigt att inte kunna vara hemma och fira med nära och kära. Det förra decennieskiftet kan jag inte riktigt minnas hur jag firade måste jag säga. Och året som har gått har till stora delar varit präglat av Mali och vår insats. Jag fick besked om att jag skulle hit i början av året och började ställa in mig på det då. Samtidigt lade jag planerna på att studera vidare tillfälligt på is, säger Wiktor.

Markus sitter utanför boendetältet under en kort paus.

– Det är speciellt att vara här nere eftersom det blir så mycket fokus på jobbet och det är väldigt intensivt. Det gör att det inte alltid finns tid att stanna upp och reflektera. Så det är bra att det tas initiativ till både jul- och nyårsfirande. Annars är det nog ganska individuellt hur mycket och lite man vill fira. Jag ser fram emot 2020 och allt det nya året innebär både med avseende på jobb och allt socialt. Det jag framför allt ser fram emot är att träffa och spendera tid med anhörig – familj och barn. Men först blir det tufft arbete under våren som kommer, säger Markus.

Viktoria ser också fram emot nyårsafton

– Det är lite skönt att fira nyår här nere också i och med att man slipper en del stress som är förknippad med nyår. Och jag saknar inte fyrverkerier! Jag tycker de mest skapar problem för hundar och skräpar ner en del. Vid förra decennieskifte firade jag nog med familjen. Eftersom jag är tidvisanställd jobbade jag hos min civila arbetsgivare fram till att jag fick besked om att jag skulle åka till Mali. Och att göra utlandsmission med Försvarsmakten har varit en målsättning för mig så det kom som en positiv och rolig överraskning. Det är spännande att vara här och fira nyår men samtidigt saknar man nära och kära. Och sen ser jag fram emot nyårsmaten, säger Viktoria.

Oliver saknar inte kylan.

– Det känns bra att fira här nere i värmen! Man saknar såklart vänner och familj men annars saknar jag inget speciellt. Jag minns inte riktigt hur jag firade förra decennieskiftet. Och jag brukar inte sätta några nyårslöften även om det kan vara ett bra tillfälle att komma igång med saker och ting, som att sätta nya mål för träningen exempelvis. Mali har funnits i tankarna stora delar av 2019. Först som en del av den operativa reserven som en del av oss var en del av och som förstärkt här nere tidigare i år och sen såklart när frågan ställdes om man ville åka på insatsen Mali 11. Jag tror många från I 19 i Boden tycker det är skönt att slippa kylan, säger Oliver.

Mikael och Tim på Maffes veranda.

– Det känns både annorlunda och spännande att fira nyår här nere, tycker både Mikael och Tim. På vissa sätt är skillnaden inte så stor för Tim som ändå brukar jobba på nyår. Men de tycker, precis som många andra, att det är tråkigt att inte kunna vara med nära och kära på nyår. Samtidigt tror de att de båda kommer få uppleva ett minnesvärt och speciellt nyårsfirande på en helt ny plats. De tror också att det kommande halvåret kommer att vara utmanande men roligt. Sen väntar jobb i form av övningsverksamhet när de väl kommer hem till Sverige.

Adrian, Viktor och David tar en paus i träningspasset och berättar om sina förväntningar inför nyår.

Adrian, Viktor och David saknar öl och klassisk nyårsmat, eller snarare, friheten att kunna välja vad man själv vill äta för stunden. Även om de tror att det kommer serveras god mat på nyårsafton. Men unisont fyller de också i att de saknar sina familjer, naturligtvis! På frågan vad de gjorde förra decennieskiftet kan de inte minnas med någon tydlig klarhet.

– Då var man så ung, men vi hittade säkert på något slags hyss, sade de alla tre. Och precis som för många andra på Mali 11 har det varit ett tydligt fokus på Mali under året som gått. Efter ett smakprov för ungefär ett år sedan med en kortare insats i området tycker de alla tre att det känns skönt att komma ner igen. Inte minst för att slippa den norrländska kylan. Och sen passar de på att hälsa till alla nära och kära och skicka en önskan om ett gott nytt år!

På sätt och vis är det inte så stor skillnad på att fira nyår här eller hemma. Man firar omgiven av vänner och det gör man även här, säger Elise.

Elise tycker det är kul att fira nyår på ett annat sätt än hon är van vid hemifrån. Men hon har inga nyårslöften och tycker att man kan börja med goda vanor vilken måndag som helst i oktober, som hon uttrycker det. Men efter att ha tänkt en stund ändrar hon sig till viss del och menar att ändå kan vara bra att sätta upp nyårsmål, snarare än löften. Och även om hon ogillar kylan tycker hon att både den och snön är något som hör nyårshelgen till och kan därför sakna den lite. Försöker hon minnas firade hon nog förra decennieskiftet med kompisar och i den bemärkelsen är det inte någon större skillnad på att fira här nere, menare hon, utan det gör hon även här.

— Man firar med vänner även om det är i en annan situation, säger Elise.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

4 kommentarer

 • Pia A 2 januari 2020 08:29

  God jul å gott nytt år på er.

 • Anders F 2 januari 2020 10:45

  Hej,
  Någon som vet vilket regemente som bidrar med personal inför Mali 12?
  Mvh Anders

  • Malistyrkan Anders F 4 januari 2020 11:13

   Hej Anders, Trängregementet ansvarar för att sätta upp både Mali 11 och Mali 12. Vänliga hälsningar Christoffer

 • Anders 9 januari 2020 12:28

  Ok, tack för svaret Christoffer!
  Mvh Anders

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *