Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Viktigt att hålla sams runt jul

Malistyrkan

Julen är en tid för frid och lugn. Man hälsar lite extra glatt på människor man möter och de svarar med ett varmt leende. Saker och ting lugnar ned sig och tar en paus.

Det var precis den julstämningen som sänkte sig över Bamako och Camp Midgård under julfirandet – alltså lugnet och friden. Som på många andra platser i Sverige och där svenskar uppehåller sig visades ”Kalle Ankas jul”, men även andra klassiker såsom ”Karl Bertil Johnssons jul” och ”Svensson svensson firar jul”. Allt detta följt av ett väl tilltaget julbord med de flesta av de inslag vi är vana vid hemifrån.

Hur Kalle Anka och hans vänner firar jul visades i Bamako

Vid sidan av lugnet och friden är julen också en tid då vi visar särskilt överseende med våra medmänniskor. Vad gör väl ett utspillt glas över bordsduken eller att det finns enstaka bitar av ludd kvar i torktumlaren? Det är ju ändå jul! Meningsskiljaktigheter löses upp i glöggdoften och gör oss milda och fromma.

Tomten besöker Camp Midgård i Bamako

Men efter det att tomten kommit på besök till Camp Midgård i Bamako kunde julstämningen tagit en annan vändning. Precis som andra viktiga frågor; hur man uttalar kex och lakrits, väcker filmen ”Die Hard” och om den kan ses som en julfilm inte så lite känslor. 

Filmen utspelar sig på julafton vilket också gör den till en julfilm, menar några. Andra menar istället att det inte spelar så stor roll att det är juletid i filmen när julens centrala budskap är så frånvarande. Lyckligtvis väckte filmen inte några hätska diskussioner på Camp Midgård utan förstärkte istället den redan etablerad julstämning.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Carina B 29 december 2019 09:08

    Härligt och efterlängtat att få se inslag från Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *