Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Viktigt att hålla sams runt jul

Malistyrkan

Julen är en tid för frid och lugn. Man hälsar lite extra glatt på människor man möter och de svarar med ett varmt leende. Saker och ting lugnar ned sig och tar en paus.

Det var precis den julstämningen som sänkte sig över Bamako och Camp Midgård under julfirandet – alltså lugnet och friden. Som på många andra platser i Sverige och där svenskar uppehåller sig visades ”Kalle Ankas jul”, men även andra klassiker såsom ”Karl Bertil Johnssons jul” och ”Svensson svensson firar jul”. Allt detta följt av ett väl tilltaget julbord med de flesta av de inslag vi är vana vid hemifrån.

Hur Kalle Anka och hans vänner firar jul visades i Bamako

Vid sidan av lugnet och friden är julen också en tid då vi visar särskilt överseende med våra medmänniskor. Vad gör väl ett utspillt glas över bordsduken eller att det finns enstaka bitar av ludd kvar i torktumlaren? Det är ju ändå jul! Meningsskiljaktigheter löses upp i glöggdoften och gör oss milda och fromma.

Tomten besöker Camp Midgård i Bamako

Men efter det att tomten kommit på besök till Camp Midgård i Bamako kunde julstämningen tagit en annan vändning. Precis som andra viktiga frågor; hur man uttalar kex och lakrits, väcker filmen ”Die Hard” och om den kan ses som en julfilm inte så lite känslor. 

Filmen utspelar sig på julafton vilket också gör den till en julfilm, menar några. Andra menar istället att det inte spelar så stor roll att det är juletid i filmen när julens centrala budskap är så frånvarande. Lyckligtvis väckte filmen inte några hätska diskussioner på Camp Midgård utan förstärkte istället den redan etablerad julstämning.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Carina B 29 december 2019 10:08

    Härligt och efterlängtat att få se inslag från Bamako.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *