Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Julafton – ett digert men frivilligt program

Malistyrkan

Som utlovat blev julafton en vilodag för de allra flesta på Camp Nobel. Men även vid julafton finns det arbeten måste göras och som inte tar hänsyn vare sig veckodag eller tid på dygnet. Så också på julafton.

Den enda obligatoriska programpunkten under dagen – uppställning.

En del valde att inleda dagen med att ta en löptur tillsammans iförda tomteluvor. Andra valde istället att sova lite längre. Och det var också det som präglade dagen, att det fanns inplanerade aktiviteter för den som ville det men att det gick också bra att göra något helt annat. Ett stort mått av frivillighet och frihet alltså.

Tomten sladdar in med ett släp fullt av julklappar.

Den enda aktiviteten under dagen som var obligatorisk var kontingentsuppställningen på förmiddagen. Och det var tur det för det föll sig nämligen så att under just den tiden anlände tomten hastigt och lustigt. Ståendes på ett fordon av typen Mule (den var inte röd och den kallades inte för Rudolf) dök han upp med en kärra fylld av julklappar.

Volleybollturneringen är igång.

Många valde att samlas vid volleybollplanen för att antingen titta på eller själv delta i någon av de matcher som spelades. Inramningen som sådan förde inte nödvändigtvis tankarna till julen. Det fanns sand, det var varmt och det spelades musik. Dessutom hade en kyl rullats ut så att det gick att köpa läsk och alkoholfri öl – precis som på vilken strand som helst.

Sittplats till kommande matcher.

Till middag serverades ett väl tilltaget julbord med särskilt fin dukning. Det var många av inslagen som var populära men eftersom det sällan serveras fisk i Timbuktu var sillen och laxen efterlängtad. Men även enklare maträtter, som vi på tar för givet på svenska julbord, som prinskorvar och köttbullar.

Prinskorvar

Under kvällen öppnades Maffes veranda där det visades film på storbildsskärm och serverades godis. Då fanns det också möjlighet att se den hälsning överbefälhavaren Micael Bydén skickat till förbanden runt om i Sverige och utomlands. Hälsningen betonade att Försvarsmaktens personal gör ett viktigt jobb och under videouppspelningen resonerade Bydén bland annat om framtidens utmaningar för myndigheter.

Överbefälhavaren på storbildskärm.

Som kronan på julaftonsverket begav sig en stor skara från den svenska kontingenten till en samlingslokal på supercampen där en stor mässa hölls. Bland de deltagande länderna var Burkina Faso, Ghana och Liberia för att nämna några. Sverige ställde upp med en egen kör och det är nog ingen överdrift att säga att det var svenskarnas framträdande som stack ut mest. Kören framförde lugna julpsalmer med god tonsäkerhet och församlingen var djupt imponerad.

Den svenska kören imonerade.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Fun Sun 25 december 2019 12:26

    God Jul!
    Önskar en som utbildat er och som vet hur ni har det.
    Ta det lugnt och sänk inte garden!
    //M

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *