Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sandaler som vandrar vidare

Malistyrkan

I en ökenmiljö som Mali är det klokt att bära skor. Inte bara för att sanden kan vara varm utan främst för att inte trampa på insekter och djur. När svenska soldater inte bär kängor, eller fysar med joggingskor, händer det att de bär tofflor eller sandaler.

Strumpor i sandaler anses vara ett oförlåtligt stilbrott med samma straffskala som en illa knuten slips eller magväska till kostym. Klädkombinationer som måste kompenseras med ett charmigt uppträdande för att förlåtas. Men det finns tillfällen då det ändå kan anses vara godkänd klädsel.

På Camp Nobel råder ett sådant undantag. Om inte uppgiften ställer andra krav är det fullt tillåtet att gå omkring i sandaler – med strumpor i. Det gör det mer trivsamt att arbeta i värmen och det gör att det går snabbare att ta sig till hygienbaracken när man behöver gå på toalett. Det är helt enkelt ett praktiskt och ändamålsenligt klädesplagg.

Kontingentspastorn Mats på väg mot den nigerianska förläggningen med allt som ska skänkas bort.

Och även efter att vi har använt våra sandaler, och en del annan materiel, fortsätter de komma till nytta. Nyligen avslutades en stor insamling med klädesplagg som inte kan tas hem till Sverige eller av någon anledning inte längre behövs. Insamlingen påbörjades under Mali 10 och togs sedan över av Mali 11 och kontingentspastor Mats.

Kontingentspastor Mats botaniserar tillsammans med sin nigerianska kollega Jonathan Joseph säckarna med bortskänkta föremål.

Insamlingen packades i svarta sopsäckar och kördes sedan iväg till våra nigerianska grannar på supercampen där pastor Jonathan Joseph tog emot. Genom den nigerianska styrkans försorg fördelas sedan de insamlade kläderna och föremålen ut till fyra lokala kyrkor i Timbuktu som i sin tur förmedlar det vidare till behövande.

Säckar med sandaler och överblivna kläder kommer behövande i Timbuktu till nytta ”by the grace of god”

För behoven är stora och förhoppningsvis kommer sandalerna till nytta och kan användas av någon som saknar skodon och göra att de undviker att trampa på något farligt.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

2 kommentarer

  • Sara 24 december 2019 01:03

    Vad fint att de överblivna plaggen och dylikt som ej kan användas längre i campen kommer vidare till ett verkligen välbehövt ändamål :)

  • Anna 24 december 2019 13:57

    Det värmer i hjärtat att våra anhöriga även ger stöd på detta sätt.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *