Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ska ni riva gymmet?

Malistyrkan

Svenska soldater gillar att träna. Det är ingen nyhet och det känner de flesta till som någon gång tjänstgjort i Försvarsmakten. Därför är det inte konstigt att det funnits en fråga som ställts med högre frekvens än andra och inte utan viss oro i blicken – kommer ni riva gymmet?

Delar av det gamla gymmet lyfts ut och forslas bort.

Och mycket riktigt. Plötsligt var gymmet stängt. Hela det väl tilltagna gymtältet var tömt och skivstänger, viktplattor och konditionsmaskiner nedpackade i pallar och lådor.

Samlade träningsprylar.

Redan samma dag öppnade det nya gymmet – Gym1 – med ett kortare invigningsanförande av plutonchef Jonas som sedan klippte bandet och förklarade den nya träningslokalen öppnad. Stämningen var ivrig och förväntansfull men på samma gång kontrollerad och lugn.

Plutonchef Jonas klipper bandet och inviger Gym1.

Inte heller var det någon av premiärbesökarna som blev besvikna när de väl släpptes in i gymmet. Ytan är avsevärt mycket mindre än det föregående gymmet men trots det är det få saker man har tvingats göra avkall på. Här finns alla förutsättningar att bli stark och fortsätta bli starkare.

Nyfikna samlas kring utomhusdelen av det nya gymmet.

I det gamla gymmet kommer det hårda arbetet fortsätta även om träningsredskapen är nedpackade. När omstruktureringen av Camp Nobel börjar på allvar kommer en del materiel samlas här för att saneras och sedan packas ner för vidare transport tillbaka till Sverige, eller annan plats. Möjligtvis blir det mindre skrik i den gamla gymlokalen framöver men chanserna till mycket svett och tunga lyft är fortsatt goda.

En titt in i den nya konditionsavdelningen.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

3 kommentarer

 • niclas 9 december 2019 07:34

  Hoppas ni behöll min fina röda vadpress som jag byggde under Mali 05. och hur är det med uterummet som jag och Legad kämpade med att gräva, svetsa och fia tigga material till, finns det kvar :-)
  hoppas ni får en bra jul

 • niclas 9 december 2019 07:37

  komplettering ! jag mindes fel vad pressen var ju svart (det var de små hävstängerna till marklyftet som jag målade röda) och jag såg den på bilden när jag titta närmare :-)

 • Mali05 15 februari 2020 14:48

  Vad händer med alla tavlor folk hängt upp under åren?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *