Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Efter fem år – ett nytt kapitel

Malistyrkan

Under drygt fem år har Sverige bidragit med underrättelseförmåga till FN-insatsen Minusma. Nyligen lämnade kontingentschef Dan Hagman över styrkans sista veckorapport och med den bifogades också skrivelsen ”Commanders letter” som markerar slutet på bidraget – i dess nuvarande form.

I och med att brevet lämnades över upphörde också den svenska styrkan med de uppgifter som varit dess huvudfokus under lite mer än fem år, nämligen underrättelseinhämtning. Allt eftersom kommer den svenska kontingenten lösa andra uppgifter i Mali.

Dan Hagman, kontingentchef Mali 10, skakar hand med Dennis Gyllensporre, Minusmas militära styrkechef

När Mali 10 avslutat sin insats har Försvarsmakten bidragit med kvalificerad underrättelseinhämtning till FN i mer än fem år – det är en lång period. Och det gör också att det är många svenska soldater som arbetat med det här specifika uppdraget och känner starkt för det.

Det har genom åren inhämtats enorma mängder information av den svenska styrkan. En hel del av det har destillerats och nedtecknats till rapporter som sedan lämnats vidare till högkvarteret för FN-insatsen i Mali. Men vilket värde har allt det här arbetet gett?

– Jag skulle säga att det här arbetet har spelat större roll än vad vi kanske tror. Vi ska inte glömma att FN tidigare inte har använt sig av den typen av styrkor som Sverige bidragit med. Det har tvingat fram nya arbetssätt och man har dragit en hel del viktiga lärdomar, säger Dan Hagman, kontingentchef Mali 10.

Kontingentchef Dan Hagman i samtal med bataljonsförvaltare Jimmy Ågesjö och plutonchef Einar inför övergång av floden Niger.

Så har svenska soldater gjort ett större avtryck på FN:s arbetssätt än på stabiliteten och situationen i Mali?

– Nej, man har gjort både och. Jag tycker det är viktigt att både se till den skillnad man gör här och nu och den som har möjlighet att bli verkligt beständig. Vi har i fem år bidragit till att göra situationen lugnare i Mali – så är det. Men vad som också är viktigt är att vi bidragit till att utveckla arbetssätt inom FN och förhoppningsvis ökar det effektiviteten i fredsarbetet i framtiden.

Flera förband har haft huvudansvaret för insatsen i Mali – K3 i Karlsborg, P7 i Revingehed, I19 i Boden, Amf1 i Berga och P4 i Skövde även om soldaterna har kommit från hela Försvarsmakten.

– Det är många svenska soldater som har en relation till den här platsen och det här uppdraget.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *