Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

HOTO – hur man med varm hand lämnar över

Malistyrkan

Efter snart en hel mission i insatsområdet har Mali 10 byggt upp viktig kunskap och erfarenheter. Men hur gör man för att låta kunskapen leva vidare och inte försvinna iväg med förbandets soldater och officerare?

Det finns mängder av förkortningar i Försvarsmakten. Några är mer logiska och användbara än andra. Ett sådant exempel är ”GRDMAN” som i sin fulla ordalydelse skrivs ut som ”GRODMAN” – både användbart och logiskt.

Överlämning mellan företrädare och efterträdare.

En av de viktigare förkortningarna på Camp Nobel just nu är HOTO. Förkortningen ska läsas på engelska och står för Hand-over-take-over och betyder ungefär överlämning och övertagande. För den svenska kontingenten är HOTO det som säkerställer att varje ny svensk styrka står på den föregåendes axlar. Att viktig kunskap och dyrköpta lärdomar förs över från företrädare till efterträdare.

Samtal om campen över en karta.

Kunskapen som förs över från Mali 10 till Mali 11 rör allt möjligt. Hur olika system fungerar, var det finns risk att köra fast i sanden med fordonet när man patrullerar och viktiga tider att hålla reda på. Men med HOTO överförs också kunskap i form av tips och trix – såsom vilken kaffemaskin man ska välja för att få det bästa kaffet eller vilken dusch som är mest generös.

Instruktioner för laga bästa möjliga kaffe.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *