Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

”En förmån att få leda Qvintus Martin”

Malistyrkan

Den främsta uppgiften för spaningskompaniet Qvintus Martin har varit informationsinhämtning. Genom att samtala med framför allt lokalbefolkningen men också genom spaning både på marken och från luften. För att lösa uppgifterna har kompaniet korsat floden Niger inte mindre än fyra gånger – två gånger i vardera riktningen.

Lastning och transport över floden Niger.

För många soldater på Qvintus Martin kan operationerna nere i området Douentza vara det som präglar tiden i Mali allra mest. Kompaniet var inte där ensamma utan hade sällskap av flera andra delar av den svenska kontingenten. Här byttes de relativa bekvämligheterna på Camp Nobel mot en något mer spartansk tillvaro.

– Allt vi har företagit oss har präglats av kompaniets ledord; professionalism, kreativitet, ödmjukhet och kamratskap. Vi har varit kreativa när vi behövt vara kreativa och vi har löst vår uppgift. Och vi är tacksamma för allt stöd och hjälp vi har mottagit från övriga delar av bataljonen, säger Ulf, kompanichef Qvintus Martin.

Kontrasten har varit stor för soldaterna och officerarna i Qvintus Martin och de andra delar som utgör Mali 10. Under stora delar av utbildningen vid Kungsängen, Skövde och Kvarn blåste vinden kallt och snön täckte periodvis marken. I takt med att det började ljusna och bli något varmare i Sverige roterade styrkan istället ner till Timbuktu, Saharas öken och 60-gradig värme.

Solnedgång.

– Vi har varit med om många minnesvärda stunder tillsammans. Solnedgångar och stjärnklara nätter. Vi har kört på vägar ingen av oss skulle kalla vägar och vi har haft chansen att sprida Mora Träsks ”huvud, axlar, knä och tår” till lokalbefolkning.

Kompanichef Ulf

Många av soldaterna som nu avslutar sin insats har grundutbildats tillsammans med flera av de officerare som leder kompaniet.

– Det har varit en förmån att få leda Qvintus Martin och att få lösa våra unika uppgifter inom FN:s insats Minusma vi blivit tilldelade tillsammans med förbandet är en av mitt livs stora höjdpunkter.

(Foto: Jimmy Croona/Combat Camera)

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Sari Wrange 27 november 2019 13:43

    Så skönt att sonen äntligen landat på svensk mark! Det har varit mycket intressant, givande och även lugnande att vi här hemma haft möjligheten att följa Mali 10 både här på Malibloggen och vid anhörigträffarna! Tack för denna tid! Vi är mycket imponerade över er insats och stolta över er allas professionalitet, hängivenhet och styrka! Bra jobbat!!

    /Familjen Wrange

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *