Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

”Det är ledsamt att behöva skiljas åt”

Malistyrkan

Precis som övriga delar av Mali 10 roterar stabsunderstödskompaniet, Petter Martin (PM), snart hem till Sverige. Kompanichefen Björn blickar tillbaka på en intensiv, lärorik och rolig tid tillsammans med förbandet. Enda nackdelen med att rotera hemåt är att man snart kommer börja sakna varandra.

Jag är otroligt stolt över alla mina soldater. Varenda en utav dem har gjort sitt bästa i varje läge och alltid haft kontingentens uppgift för ögonen.

Paus under en transport

Ett stabsunderstödskompani löser en lång rad uppgifter och består därför av mängder av specialister. Bland annat sjukvårdspersonal, tolkar, mekaniker och soldater med minröjningskompetens och förrådspersonal. Trots att så många arbetat med så olika saker har sammanhållningen varit god och man har arbetat mot samma mål.

Patrull

Arbetar man som vi har gjort på olika täter och tider är det viktigt att ta de tillfällen som ges för att vara tillsammans och hitta på saker gemensamt – för att skapa förbandsanda. Ett sådant tillfälle kan vara kompaniets morgonträning på onsdagarna.

Morgonfys

Efter Mali 10 kommer var och en av kompaniets soldater och officerare återgå till sitt – en stor del fortsätter i Försvarsmakten medan andra går till civila arbetsgivare. Och med det avslutas också en gemensam resa som påbörjades förra hösten.

Från våra första situationer, exempelvis då ett larm har gått på campen, genom hela vår insats har jag känt ett lugn över vi har det som krävs för att lösa uppgiften. Vi har soldater som gör det enkelt att vara kompanichef och jag är mycket tacksam för att ha tjänstgjort med er alla!

(Foto 1: Jimmy Croona/Combat Camera)

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

2 kommentarer

  • Carina A 21 november 2019 14:38

    Kan tro att många känslor finns, men sak ska ni alla veta, vi som har varit här hemma är stolta över eran insatts, men nu vill vi ha hem er, så till er alla välkomna hem till denna verklighet.

  • Ann-Catrin 27 november 2019 18:35

    Ska bli så skönt att ni är på väg hem! Vi är så otroligt stolta över er!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *