Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Själavård i Sahel

Malistyrkan

På Mali 10 finns det massor med befattningar – varav en är den som fältpastor.
Så vad har Jerker gjort under insatsen? Här är hans egna ord.

Gudstjänst hos Ghana: Högljutt, dans och glädje. Lite som på Bogrens i Skövde.

”Under insatstiden har kapellet varit en naturlig samlingspunkt för soldater och officerare vid Mali 10. Det har spelats musik, tänts ljus, genomförts samtal eller så har man bara sökt sig till kapellet för en stund av stillhet och ensamhet, vilket är ett undantag på en militärförläggning. Varje vardag har jag ringt till morgonbön – eller sambandsprov med högre chef som man skulle kunna utrycka det på militäriska.

Jerker gästspelar hos Burkina Faso – som inte har en egen pastor.

Ett uppskattat inslag har varit de utbyten med de andra länderna på ISC, Internationella Super Campen. Där har vi varje söndagsmorgon besökt någon av de andra ländernas gudstjänster och en gång i månaden haft en gemensam gudstjänst för alla. Ett gudstjänstbesök hos Ghana eller Liberia innebär mycket glädje, dans och musik – men också hög volym i högtalarna och en rejäl predikan på minst en halvtimme. Den gästfrihet och gudstjänstglädje som våra afrikanska kamrater bjudit på kommer vara ett kärt minne för många.

Fullsatt i kapellet en söndagskväll.

På söndagskvällarna klockan sju har Legad (Legal Adviser) Tomas troget ringt i klockan och kallat till korum. Då har det samlats omkring 25 personer för att be, sjunga och ta emot nattvard. Erik från sjukvårdspluton har ofta varit kantor och spelat och sjungit. Många andra har också hjälpt till med textläsning, böner, sång och trumpet. Ett uppskattat inslag har även varit de färska kakor som serverats till kyrkkaffet.

Under fem veckors tid samlades en samtalsgrupp kring kristen tro. Detta ledde till att en soldat döptes och fyra konfirmerades. Vid de olika tillfällena talades det om olika teman såsom bibeln, Jesus och döden. Inför varje gång fick deltagare några texter att läsa och bibelställen att titta på som sedan blev föremål för samtal och reflektion. I ett fullsatt kapell med mycket sång och musik genomfördes så gudstjänsten.

En annan viktig del av själavården har varit att bedriva en uppsökande verksamhet och på så sätt lärt känna de glädjeämnen och utmaningar som soldater och officerare stött på. Ofta har goda samtal uppstått spontant på en promenad runt Camp Nobel, i matsalen eller i ett av försvarstornen. Mycket händer under en insats både på plats i området och där hemma. Då kan det vara skönt att söka stöd hos någon professionell själavårdare som är van att möta människor i livets alla skeden.”

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Carina A 10 november 2019 17:43

    Själavård på hög nivå.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *