Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Välkommet systemstöd från Skövde

Malistyrkan

Christer och Josefine besökte Mali 10 och möttes av varmt välkomnande och uppfriskande ärlighet.

Under en veckas tid har Mali 10 haft besökare i form av Josefine och Christer. Deras uppgift: ge förbandet bästa tänkbara mottagande vid hemkomsten.
– Vi har fått ett varmt och öppet mottagande, säger Christer Flor, veteran- och anhörigsamordnare på Skövde Garnison.
– Och ärligheten har varit uppfriskande tydlig, säger Josefine Kempe, HR-administratör.

Under en dryg veckas tid har Josefine och Christer – i sällskap med psykologen Johan Dahl från Skövde Garnison – träffat en rad Mali 10:or i Timbuktu och Bamako.
Dels i allmänna samtal, men också i strukturerade intervjuer.
– I dem har vi ställt exakt samma frågor, som avhandlat allt från ledarskap till maten här i Mali. Det gör också att svaren kan vägas och jämföras mot varandra, säger Josefine.
– Svaren är olika men tillsammans ger det en klar, god bild på hur förbandet är och mår, säger Christer.

Varma och välkomnande
Så hur är och mår Mali 10?
Här är Josefine och Christer helt överens: ”Varma och välkomnande”.
– Jag vet av egen erfarenhet att man på insats kan tycka att systemstöd mest är i vägen, men den känslan har vi inte alls fått här. Tvärtom. Alla hälsar, bjuder in och är nyfikna på oss, säger han.
– Jag är här i Mali för första gången och tycker det är jättekul att få testa och se alla saker som finns i er vardag. Men det gör också att jag kan förklara för samtalsledarna hur de grupper de ska möta ser ut och i vilken miljö de verkat. Om jag själv skulle kunna tänka mig att åka på insats? Jag är absolut inte främmande för det i framtiden, säger Josefine.
– Precis så säger också de flesta vi har intervjuat. Att de, om de haft de erfarenheterna de nu har, skulle åka på samma insats igen. Det är ett gott betyg, säger Christer.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *