Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tidvis trio

Malistyrkan

Hanna, Emma och Lina – tre T-soldater på Mali 10.

För sju år sedan gjorde de GMU ihop.
Nu tjänstgör Emma, Hanna och Lina på Mali 10 tillsammans.
I framtiden kommer de ha samma legitimation – och fortsatt samma arbetsgivare.

Först vet ingen av dem vem som ska börja svara på frågan. Sen utvecklas det snabbt till en trippad trippel-variant av Kalle Ankas julafton, när Piff&Puff ska förklara saker för en alltmer förvirrad Musse Pigg.
Så stopp, stopp. Ta det hela från början. Hur började alltsammans?
– Vi gjorde GMU (Grundläggande Militär Utbildning) tillsammans på P4 2012, Emma och Hanna på samma pluton och jag på grannpluton, säger Lina.
– Sen gjorde vi befattningsutbildningen efter den tillsammans på Trängregementet, säger Emma.
– Och året efter, 2013 började vi alla jobba på ambulanspluton. Då var det liksom kört. Då hade vi blivit kompisar utanför jobbet, säger Hanna.
Fast den där vänskapen hade kunnat krascha, för det var inte så att trion gillade varandra från första sekund: Hanna fick snabbt ett horn i sidan på städskrubbschefen Emma angående håriga borstar.
– Jag tyckte hon var en sån ragata om håriga borstar, så jag såg till att i smyg ställa in riktigt orengjorda borstar. Då började hon ha visitation när man skulle lämna in borstar. Så jag tänkte ”neeej” när vi satt i Trängsalen och de ropade upp att vi skulle hamna i samma grupp, säger Hanna med ett skratt.
– Men nu är vi ju bästa kompisarna, säger Emma och kramar om kollegan.

Hinderbana inget hinder
Under åren 2010 till 2018 lades värnplikten vilande i Sverige – alla som började sin karriär i Försvarsmakten var helt frivilliga inför att göra GMU. Så vad fick trion att tillbringa tre månader av sina liv med kunskapsstrimmor, Aldrig Ge Upp och skyddsvaktutbildning?
– Jag ville jobba som syrra på ett fältsjukhus så jag förstod att jag behövde göra GMU. Sen ville jag ha en utmaning efter gymnasiet – och så jobbade min bror som militär på P4 och han tyckte jag skulle göra GMU, säger Hanna.
– Mitt beslut att göra GMU fattade jag på en lunchrast i skolan, när jag hörde om en tjej som skulle bli polis och hade gjort GMU. ”Så ska jag också göra” tänkte jag och sökte. Men jag hade ingen aning om vad det innebar. Jag visste inte ens hur en uniform såg ut. Så jag minns närmast paniken när mamma och mormor körde mig till inrycket och jag såg hinderbanan. ”Ska jag ta mig över den DÄR?” tänkte jag, säger Emma.
Lina skrattar hjärtligt.
– Vad kul att det var det första du såg, säger hon och berättar att hon bara tänkte göra tre månader och sen sluta.
– Beslutet att göra GMU var mest en vilja att göra något helt annorlunda, jag visste inte alls vad jag ville göra efter studenten, säger Lina.

Samhörigheter och olikheter
Sju år senare är trion tidvis tjänstgörande i Försvarsmakten.
Så varför fortsatte ni – och vilka är fördelarna med att vara T-soldater?
– Vänskapen är speciell i Försvarsmakten, den finns inte på andra ställen, säger Hanna.
– Här är alla olika till sättet, från olika bakgrunder men alla fyller en funktion, säger Lina.
– Precis, i det civila hittar man aldrig den här samhörigheten. Vi tre skulle aldrig vara vänner utanför Försvarsmakten om vi inte funnit varandra här och formats tillsammans. Och här känner jag ingen söndagsångest över att ”imorgon ska jag till jobbet”, säger Emma.
– Att du får långa ledigheter efter övningar är såklart en bonus, säger Hanna.
– Ja, det passar mig att vara ute i skogen och jobba hårt under en intensiv tid för att sedan kunna vara ledig. Då får jag också en paus från Försvarsmakten, säger Lina.
– Man vill ju inte släppa den här världen helt, säger Hanna.
– Försvarsmakten känns trygg, säger Emma med ett skratt.
– Men så är det. Vi som jobbar i Försvarsmakten har gått igenom saker som är svåra att relatera till om man inte jobbat som soldat, säger Lina.

Uniform byts mot bussarong
Just nu tjänstgör de tre 26-åringarna på Mali 10 i tre olika befattningar: Emma som spaningssoldat, Hanna på Vakt&Eskort och Lina som sjukvårdare på både sjukhuset och i fält.
– Alla tre sökte de utlysta speciella tjänsterna som kvinnliga spaningssoldater och peppade varandra inför testerna. Och jag tyckte det var lite läskigt att söka tjänsten som spaningssoldat, vi var ju och är i grunden sjukvårdssoldater, säger Hanna.
– Jag håller med, hade vi inte sökt och gjort testerna tillsammans hade det nog inte blivit av, säger Emma.
Vid Lucia har förbandet Mali 10 sin sista uppställning. Efter medaljceremonin, kramarna som aldrig vill ta slut och inlämnandet av ökenuniformerna skiljs alla åt.
Men inte Emma, Hanna och Lina: vänskapen går vidare liksom deras yrkesplaner – alla tre pluggar till sjuksköterskor: Emma börjar termin 5 av 6 medan Lina och Hanna ligger en termin bakom.
Att det sedan finns både en förklaring och baktanke med yrkesvalet är uppenbart.
– Jag vill ha ett arbete som gör skillnad för mig och för andra, säger Hanna.
– Ett sju-till-fyra-jobb skulle jag inte klara av, jag vill ha ett aktivt arbete med ständigt nya utmaningar. Och så vill jag arbeta med människor, säger Emma.
– Som syrra har du möjlighet att arbeta inom så många områden och att vidareutbilda sig. Det är precis som Försvarsmakten på så sätt, säger Lina.
– Sen kommer vi som legitimerade sjuksköterskor alltid kunna åka på utlandsinsatser, säger Hanna med ett leende. Emma och Lina nickar instämmande.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Petra L 2 november 2019 15:28

    Fantastiska fina tjejer!!!❤️❤️❤️

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *