Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Möten med en monark

Malistyrkan

I torsdags besökte kung Carl XVI Gustaf Mali 10 i Timbuktu.
Vad hade att säga till hela förbandet kan du läsa om här.
Men vad sa kungen till Maja, Axel, William och de andra han träffade på Mali 10?

Kungen togs emot av Mali 10:s kontingentschef Dan Hagman.

Kungen och Mattias, vice verkstadschef i ”repet”.

Motorintresset hos monarken är väldokumenterat.

Att Sveriges statschef är motorintresserad är välkänt, så ett besök på ”repet”, det vill säga fordonsverkstaden var självklart med på programmet.
– Kungen var mest intresserad av hur långt fordonen hade gått och slitaget på dem, säger mekanikern Axel.
Sedan besöktes HF – huvudförrådet – och här var det sfäriska föremål som väckte regentens intresse.
– Jag höll mitt anförande, men han var mest nyfiken på varför vi hade pilatesbollar att sitta på. Förutom att man sitter ganska bra ergonomiskt på dem är de ju också oerhört mycket enklare och lättare att transportera hit än en vanlig kontorsstol, säger terminalsoldaten Niklas.

”Så det är DET ni använder pilatesbollarna till?”

Duglig duvjägare
Vid ankomst till Camp Nobel får alla besökare information om vad som ska ske om larmet går – och också var alla skyddsrum ligger. Uppgiften att berätta detta föll på Niklas, förbandets paymaster.
– Han var trevlig och intresserad av detaljer, till exempel om vårt skyddsrum som jag förevisade. Och han verkade väldigt intresserad av den duvjakt som bedrivs för att inte sjukdomar ska spridas på campen. Det var ganska uppenbart att han själv var sugen på att få låna geväret.

Paymaster Niklas förevisade skyddsrum...

... liksom våra hygienbaracker.

Duvjakten intresserade kungen.

Ett besök på Role 1-sjukhuset var också en del av dagen.
– Kungen undrade om soldaterna är mer sjuka här än hemma i Sverige. Det är de inte, snarare tvärtom. Och han ville veta lite mer om malaria och denguefeber, säger sjuksköterskan Magnus.
– Sen tyckte han att det var konstigt att vi inte staplade två patienter i höjd i vår ambulans-Galt. Då fick vi förklara att det inte går, inte om vi vill kunna vårda patienten vi har i bilen, säger Erik, sjukvårdare.

Sjukhuset var en intressant programpunkt.

Även blodcontainern – där Mali 10 förvarar sitt blod – besöktes.

Fullt upp med familjen och missad moské
En lunch hann också kungen med i Trängsalen, där det bjöds på sötsur köttgryta, ris och sallad.
– Det var en för mig intressant lunch. Jag fick en ny bild av kungen, säger sambandsofficeren Eirik, som satt mittemot Carl XVI Gustaf.

Kungen tog för sig av cole slaw-salladen.

Spännande samtal mellan soldater ur Mali 10 och Sveriges statschef.

– Han berättade en del om sina barn, att yngsta dottern har tre barn och det är fullt upp. Sen sa han att han gärna hade stannat längre och också fått en chans att se Timbuktu. Just Sankoré-moskén där nämnde han att han gärna hade besökt, säger Maja, analytiker.
Någon som kungen hade ett längre samtal med under lunchen var spaningssoldaten William.
Så vad pratade ni om, William?
– Kungen var mycket detaljintresserad, till exempel om hur vi grupperar i fält, hur vi framrycker och så. Sen var han nyfiken på hur vi sover i fält och hur vi hanterar värmen. Och så pratade vi lite om de bakomliggande orsakerna till att det ser ut som det gör i Mali.

Foton tagna av Combat Cameras fotograf Jimmy Croona ute från operationer väckte kungens intresse...

... liksom den sjukvårdskapacitet som tas med på operationer...

...och inte minst, de hjälpmedel som är nödvändiga för spaning.

Hans majestät konungen tillsammans med soldater ur Mali 10.

 

(Foto: Hampus Hagstedt och Rickard Törnhjelm, Combat Camera/Försvarsmakten)

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

2 kommentarer

 • Ingrid 20 oktober 2019 19:34

  Och när andra källor, bl a hovets egen, berättade om att HMK Carl XVI Gustaf också besökte den del av contingenten som är placerad i Bamako kan en tycka att det även kunde ha nämnts i den blogg som ändå skall representera hela malistyrkan. Även om inte samma engagemang har lagts ner på att dokumentera den delen i form av fotografering och intervjuer.

  HMK bodde på camp Midgård och fiick där rundtur, samtala med soldater och fick information om hur personalen på NSE arbetar med att stödja övriga förbandet i Timbuktu.

  • Malistyrkan Ingrid 21 oktober 2019 13:25

   Hej Ingrid!
   Just det du skriver - att kungen också besökte vårt fantastiska NSE i Bamako - skrev Mali 10 om i en artikel publicerad på forsvarsmakten.se (https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2019/10/h.m.-konungen-besokte-mali-10-och-camp-nobel/) i fredags.
   Inlägget på Malibloggen här handlade om de soldater som kungen mötte här i Timbuktu. Jag kan som PIO bara önska att jag hade haft möjlighet att besöka Bamako och NSE-kollegorna när de mötte statschefen på Camp Midgård.
   Med vänlig hälsning,
   Dag Enander
   PIO Mali 10

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *