Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Bäst miljökoll i Mali?

Malistyrkan

Mitt på en gata inne på Camp Nobel sitter Sara med en liten spade och tar ut prover i marken. Hon samlar upp sand och grus som läggs i en påse. För påsen väntar en lång resa som startar i Timbuktu och avslutas på ett laboratorium i Tjeckien. Innehållet ska analyseras och resultatet kommer att visa vilka föroreningar som finns i marken.

Sara har en liten spade. Niclas och Niklas har spade respektive traktorgrävare. Tillsamman gräver trion på sammanlagt 40 platser på Camp Nobel. Det är ett svårtgrävt område med hårt packad sand och jord.
– Vi tar markprover på olika platser och djup, beroende på verksamhet och typ av förorening, säger Sara som jobbar som konsult åt Försvarsmakten.

Där fordon har rullar eller står kan det droppa olja eller andra petroleumprodukter. Upptäcks ett spill av olja eller diesel så saneras det rutinmässigt direkt. Trots det måste marken på Camp Nobel undersökas för att få ett kvitto på hur miljön har påverkats. Resultatet sammanställas i en rapport som presenteras för FN.

Niklas kör traktorgrävaren som gör att det går snabbare att ta markprover.

– Miljöarbetet är prioriterat inom Försvarsmakten. Det vi ser här på Camp Nobel indikerar att det finns en medvetenhet hos Mali 10 om att det är viktigt att jobba med miljö och hälsoskydd, säger Niclas Johansson från Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Kontrollerna av miljö och hälsoskydd vid Camp Nobel omfattar även dricksvattenanläggningen, elverk, kök, brännugn och annan verksamhet som kan ha påverkan på miljön och hälsan. Pia från Arméstaben och Vera från FMLOG stab följer bland annat upp Mali 10:s egen kontroll av miljö och hälsoskydd. Dessutom utförs riskanalyser för att se vilka risker olika arbetsområden har.

Inne i verkstaden kontrolleras skåp för förvaring av kemikalier.

Köket på Camp Nobel förser Malistyrkan med tre mål mat om dagen. Kocken Lloyd beskriver rutiner, hur livsmedelshanteringen går till och hur kökspersonalen dokumenterar den egna kontrollen i köket.

Lloyd är van vid kontroller. För ett halvår sedan var Försvarsinspektören för miljö och hälsa på beök. Nu är det Vera och Pias tur att ställa frågor.

– Vi har pratat med personalen om hur maten hanteras och kontrollerat vilka rutiner som finns. Vi har varit på alla ställen som behöver kontrolleras på Camp Nobel, säger Vera.

Under två veckor är sammanlagt fyra personer på plats och går igenom hela campen och olika delar av verksamheten. Många kontroller är likadana som hemma i Sverige. Precis som att kvarterskrogen får besök av livsmedelskontrollen så får även Camp Nobels kök det.
– I slutändan handlar det vi gör om att alla i Malistyrkan ska må bra, vara friska och ha ett högt stridsvärde över tiden, säger Pia från Arméstaben.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Carina Andersson 15 oktober 2019 11:45

    Jätte bra att detta görs för vi vill ju inte att vår styrka ska bli sjuk.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *