Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Var sak på sin plats

Malistyrkan

Hur är det med ordningen hemma hos dig? Vet du var allt ligger om du behöver det och vet du hur mycket du har av allt? För Mali 10 gäller det att inte chansa utan att hela tiden veta var saker finns, i vilken kondition materielen är och om något behöver bytas ut.

Sju personer från Försvarsmaktens logistik har kommit ner till Camp Nobel för att svettas och hjälpa Mali 10 med att säkerställa att var sak är på sin plats.

Stort tält med mycket vatten
I ett stort tält som kallas vattentältet finns mycket, men mest mat och flaskor med vatten. Tältets dörrar står på vid gavel och Fredrik kör ut en pall med vattenflaskor ur tältet. En varm vind sveper in och höjer temperaturen för alla som jobbar med inventeringen.
– Här inne är det okej men när vi jobbar i containrarna ute på campen så blir det väldigt varmt. Därför börjar vi tidigt på morgonen eller jobbar senare på kvällen för att undvika den värsta hettan, säger Mats Kjellberg på JSS, Joint Support Service på FMLOG.

Vattenflaskorna är packade i kartonger och maten likaså. Maten är så kallade rations som används när det inte finns tillgång till lagad mat från köket. Gustav, Erik, Fredrik och Mattias hjälps åt med att få ordning på lådorna och kontrollerar om något har passerat bäst före datum. Tillgången på förnödenheter kan avgöra vad som går att genomföra och under hur lång en militär operation kan på.
-Det är viktigt att det finns lager som räcker till för att genomföra Malistyrkans uppdrag. Vi ser till att chefen har rätt information när han ska fatta beslut, säger Mats.

Gustav, Erik, Mats, Fredrik, Erika och Mats hjälper Mali 10 att inventera.

Det har varit två fina veckor med långa varma dagar. När gänget från Försvarsmaktens logistik åker hem igen så väntar kyla och mörker i Sverige.
– Vi vill tacka Mali 10 för ett bra mottagande och samarbete. Vi kommer gärna tillbaka igen, säger Mats.

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

2 kommentarer

 • Malistyrkan 15 oktober 2019 21:31

  Hej Göran!
  Skicka USB-minnet till kommunikationschef Anne-Lie Sjögren på P4, Box 604, 541 29 Skövde så kan hon se till att vi får den vid tillfälle - och tack för din omtanke!
  Och! Mejla Fredsarkivet@fba.se för de är också intresserade av det du har.
  Vänliga hälsningar,
  Dag Enander
  PIO MAli 10

 • Göran L 14 oktober 2019 15:23

  Mali bataljoner !!
  Kollar ofta i Malibloggen hur ni mår och finner att ni sköter er utmärkt. Varför skriver jag till er i en ålder av 82 år. Jag har deltagit i FN- bataljoner 8, 10 och 24 C. FN- bataljon 8 flyttade från Gaza till Congo 1960 kallad Swedmove 1. Stannade kvar i Congo FN-bataljon 10 1961 ( Bat 9 till Gaza ). Deltog i första bataljonen 24C 1964 till Cypern. Jag tänkte att ni kanske undrar hur det var för ca 60 år sedan i FN bataljoner i Gaza /Congo/Cypern. Har efter ca 50 år tagit fram mina dia-bilder och har försökt sammanställa vad jag upplevt med en del förklaringar. Som militär kanske ni är lite nyfikna på hur det var för 60 års sedan. Jag har lagt detta i ett USB-minne , hoppas att jag kan ge er något om hur det var då och hur ni har det nu. Hur skall jag sända detta USB minne till er ? Är ni nyfikna ? Genom K3 eller .......P4 ?
  MVH
  Göran L Karlsborg

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *