Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Så klarar P4 att sätta upp två Maliförband i rad

Malistyrkan

Värme, sand och gräshoppor i Mali. Höstkyla, regn och älgjakt i Sverige. Det är mycket som skiljer i vardagen för soldater och officerare från Skaraborgs regemente, P4. Samtidigt är det mycket som förenar. I Timbuktu såväl som på hemmaplan löser förbandet uppgifter som gör att individer, grupper och system utvecklas.

Överste Bengt Alexandersson, chef P4, besöker Mali10 tillsammans med chefen för 42:a pansarbataljonen, överstelöjtnant Annelie Olausson.

Med två Mali-insatser i rad för P4 är det viktigt för regementschef Bengt Alexandersson att erfarenheter tas om hand och att soldater och officerare känner sig välkomna hem igen.
– Insatsen hjälper Skaraborgs regemente att bygga ny kompetens. Varje insats är unik så det gäller att värdera erfarenheterna utifrån omständigheterna, säger överste Bengt Alexandersson.

Många samtal ska hinnas med. Det är viktigt att vara förberedd på vad som väntar hemma.

Bengt besöker Camp Nobel för att på plats se hur förbandet mår och utvärdera ifall förberedelserna inför avfärden mot Mali var rätt. Resan ger tillfälle till att träffa soldater och officerare för att prata om framtiden och vad som väntar hemma på regementet.

Vid ett stort tält på Camp Nobel står ett femtiotal P4-ingar och väntar i solskenet. Bengt anländer tillsammans med överstelöjtnant Annelie Olausson, chef för 42:a pansarbataljonen, för ett möte regementskamrater emellan.
– Vi vill förmedla en nulägesbild om vad som är på gång på regementet. Det är även viktigt att få reda på hur insatsen har varit och vad som är av betydelse för att starten på hemmaplan ska bli så bra som möjligt, säger överstelöjtnant Annelie Olausson.

Med Mali 9 och 10 lämnar Skaraborgs regemente ett avtryck i FN-insatsen MINUSMA i Mali. Spaningsuppdraget har prövat hela organisationen på Skaraborgs regemente.
– Hela regementet har varit involverat. Försvarshälsan, förrådet, veteran och anhörigstödstöd, HR, matsalen och krigsförbandsenheten för att bara nämna några, säger Bengt.

Annelie och Bengt lyssnar till erfarenheterna från livet i Mali.

Bengt och Anneli besöker spaningskompaniet som under stor del av Mali 10 löser uppgifter långt från Timbuktu. Kompaniet redovisar hur uppgifterna har lösts och vilka utmaningar som har varit mest utvecklande.
– Jag har fått en bekräftelse på att utbildningen hemma är bra och att vi kan lösa kvalificerade uppgifter i för oss okänd terräng. Min uppfattning är att utbildningen vid P4 har gett en grundtrygghet bland soldater samt officerare. Insatsen bekräftar att vi har en stark förbandsanda, säger Bengt.

Det blir många möten med soldater och officerare i olika befattningar.

För officerare har uppdraget också gett möjlighet att jobba i olika stabsbefattningar, vilket vi kommer ha nytta av när vi tillsammans bygger arméns förmåga i fält.
– Försvarsmakten har startat en tillväxtresa som är full av nya utmaningar. Jag hoppas att så många som möjligt från Mali 10 vill hänga med och skapa ett starkare P4 med brigaden i fokus, säger Bengt Alexandersson.

”Det man gör ska man göra bra – Arvet förpliktar”

Bild: Jimmy Croona

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *