Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Höjdarjobb

Malistyrkan

Mikael och Elias på väg upp.

Underbar utsikt – men felaktiga beslut blir fatala.
Mikael och Elias på Mali 10:s CIS-grupp har kontingentens höjdarjobb som mastklättrare.

Tidig morgon, solen har knappt krupit över horisonten. Elias och Mikael gör sig redo för dagens första arbetsuppgift: att serva den tekniska utrustningen i en av Camp Nobels master. Det är ett jobb som kräver starka nerver såväl som speciell utbildning.
– Den sker under en vecka i Enköping och bland det första man får göra är att klättra upp i en 50 meter hög mast. Så om man är höjdrädd så lär man sig ganska snabbt att hantera den rädslan, säger Mikael.

Kollegial kontroll innan klättring.

The only way is up...

Inte läge för felsteg...

Elias en bit upp.

Masten på Camp Nobel är inte fullt så hög som den i Enköping, men fullt tillräckligt hög – både för att fylla sin funktion och skapa svindel hos de som tycker att stå på en stege är tillräckligt högt upp.
– Här klättrar vi för att säkerställa att den tekniska utrustningen fungerar, utför schemalagd tillsyn och reparerar något om det behövs, säger Elias.
Och mastklättring är en morgonaktivitet.
– När solen börjat steka på så vill man helst inte klättra. Visst har vi fått öva på att kunna fira ner en kamrat som tuppat av men det vill man helst slippa, säger Elias.
– Klättra i mast är fysiskt ansträngande, när man kommer ner igen är man dyngsur av svett, säger Mikael.

Utsikt över TUAV-banan – där stab- och understödskompaniet har morgonfys.

Camp Nobel från ovan.

Camp Nobel och internationella supercampen.

Internationella supercampen – och i fjärran, staden Timbuktu.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Carina Andersson 1 oktober 2019 15:55

    Tack för de fina bilderna från höjden, tufft att klättra, och inte läge att få svindel.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *