Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Marathonmorgon i Mali

Malistyrkan

En soldat sprang för 2500 år sedan. Och skapade en klassisk löpdistans.
Den distansen – 42 195 meter – sprang imorse Mali 10:s Ulf och Sebastian.
– Båda hävdar att det inte är en tävling, men vi som känner dem vet bättre, säger en kollega.

Duo med pannben.

Man kan göra mycket en söndagsmorgon: ligga kvar lite extra i sängen och dra sig. Gå upp och äta långfrukost läsandes morgontidningar. Eller som kompanichefen Ulf och tekniske chefen Sebastian, springa ett maraton. Som i morse.
Men utmaningen i sig tog sin början en morgon för några veckor sedan då Sebastian spontansprang en halvmara. Det väckte något hos kompanichefen, i synnerhet som dennes tekniske chef nogsamt påpekade att kompanichefen minsann aldrig sprungit någon halvmara. För att inte känna sig förbisprungen gjorde Ulf just detta – och gjorde det två minuter snabbare än Sebastian.
Och som det heter , the game was on.

Starten klockan 04.58. Bara 42 195 meter kvar.

Smörjning och vätskekontroll.

Haren såg till att hålla tempo och peppa.

Två män med pannben
Klockan 05.00 stack de iväg i mörkret, med pannlampa. Fortfarande ganska ensamma ute på supercampen, bara någon enstaka morgonjoggare från Ghana eller Burkina Faso. Och så nötte de på, varv på varv. Stannade till, åt nåt, drack en del och fick både solskyddssmörjning och uppmuntrande ord från kompanikollegorna. Ungefär fem timmar efter starten tog duon de sista stapplande stegen in över mållinjen. 42 195 meter – minst – avverkade i stekande sol och nästan 40 grader.
Så varför ens göra nåt sånt här?
– Jag måste ju prova om jag kan, sa Sebastian innan det var dags för start.

Stilstudie över teknisk chef.

Stilstudie över kompanichef.

Mysig myt, verkliga vinnare
Och hur var det nu med myten om soldaten Filippides, som skulle ha sprungit från staden Maraton till Aten med budskapet att de grekiska styrkorna slagit perserna men fallit ner död på kuppen? Det är bara en skön sägen – men sant är att Ulf och Sebastian den här söndagsmorgonen sprungit sisådär 28 varv ute på supercampen. Vem som vann den icke-existerande tävlingen är ointressant – idag är de båda vinnare.

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

3 kommentarer

 • Markmek 21 september 2019 10:33

  Bäste Bastian!

 • Ellinor J K 16 september 2019 09:52

  Helt fantastiskt!!
  Otrolig prestation och i den värmen.
  Ellinor

 • Johan 15 september 2019 16:09

  Coolt!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *