På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Repet håller oss rullande

Malistyrkan

Motsträviga muttrar besegras bäst med seg styrka.

Långa arbetsdagar, både i fält och på camp. Alltid något att byta, skruva på eller reparera. Med kunskaper kring kardanaxlar som överträffar de flestas. Välkommen till Mali 10:s rep.

Det luktar som i vilken bilverkstad som helst. Lite smuts och olja och något obestämt men ganska angenämt. Musiken i högtalarna är samma som spelas i alla bilverkstäder, det vill säga Offsprings bästa (det kan mycket väl vara så att det är bara bilverkstäder som fortfarande spelar det kaliforniska trallpunkbandet)*.
Men på väggarna saknas sunkiga affischer. Istället hänger här förbandtecken från tidigare insatser. Och på de tre liftarna står lika många fordon av samma modell – sydafrikanskt tillverkade OMC RG32M från BAE Systems. Just den modellen är överlägset vanligast på liftarna.

Under en Galt – långa armar och våga bli oljig är ett måste.

Moppe som gjorde 80
– Fast vi säger ju ”Galtar” eller möjligen terrängbil 16 om man ska vara korrekt. Så på sätt och vis är vi en exklusiv märkesverkstad säger mekanikern Jakob.
Han liksom kollegorna kunde grunderna till sin huvudtjänst långt innan de började i Försvarsmakten – Jakob växte upp på den halländska landsbygden, i det enda samhälle som gett namn åt en reality-succé på tv och hade tidigt ett intresse för maskiner och motorer. Tolv år gammal köpte han sin första moped, men var inte riktigt nöjd med dess topphastighet 65 km/h.
– Sedan kom jag på att det satt en plugg i avgassystemet. Med den bortborrad gjorde den 80 på rakorna. Jag har aldrig varit så lycklig i hela mitt liv, säger han.

Samling och samarbete.

Tillsammans besegras även de mest motsträviga muttrar med hemmasvetsade verktyg.

Många Galtar, ont om tid
Under varje upphissad Galt arbetar Jakob och kollegorna intensivt. Oljor ska bytas, muttrar ska dras loss och mycket annat. Det är bråda dagar i repet.
Alla fordon ska servas och ses över efter en tuff period, under vilken så gott som allt som rullar på Camp Nobel har rullat långt och hårt. Det innebär långa dagar och prioriteringar av vilka problem som är akuta och vilka som kan vänta. Många av Galtarna har funnits på plats i Mali i flera år och slitaget är hårt.

Olja. Det finns massor med olika oljor i en Galt. Och alla ska bytas med bestämda mellanrum.

Två bussningar – en ny och en som sett en hel del av Mali.

Verktyg som går sönder är vardag – men de slipas och svetsas snabbt ihop.

Bussningar får stryk
En sak som får extra mycket stryk på Galtarna är länkarmarnas bussningar. Friedrich står och byter bussningarna.
– De slits ut extremt fort, både av värmen och klimatet som helhet. Och att vi sällan kör på vägar som vi är vana vid hemma är också en bidragande faktor, säger han och visar skillnaden på en ny bussning och en som varit i Douentza.
Kollegan Oliver hjälper till med att sätta tillbaka en fixad länkarm.
– Jag ville ta en paus efter gymnasiet där jag läste teknisk inriktning. Min morbror hade varit i Afghanistan så jag gjorde GMU 2015. Och har blivit kvar. Det roligaste med att jobba som hjulfordonsmekaniker här i Mali är att man direkt ser nyttan av vad vi gör. Fixas inte det som är trasigt, så rullar det inte, säger Oliver.

Kaffepaus och kortspel. Vilket? Vändtia, så klart.

”Folke” och kollegan Mattias går igenom långa listan över fordon som står på tur.

Ganska ovanliga Galtar
Repchefen Tobias – allmänt kallad sitt andranamn Folke – är uppväxt bland motorer, bilar och andra maskiner, precis som de andra i verkstaden.
– Men jag är gammal markstridare som sadlade om när jag blev teknisk officer, säger Folke under den bilverkstadsobligatoriska kaffepausen klockan två.
Så vad skiljer egentligen fordonen han och hjulfordonsmekanikerna får in i repet från de du hittar i en vanlig bilverkstad hemma i Sverige?
– En Galt väger oerhört mycket mer, minst fem-sex gånger så mycket. Och många saker sitter mycket mer oåtkomligt, då det sitter pansarplåtar i vägen. Så vikten och krångligheten hänger ihop. Men i sak är det en vanlig fyrhjulsdriven SUV som går på diesel, säger Folke.
Och i sak är repet på Mali 10 en helt vanlig bilverkstad – bara med skillnaden att det kallas rep, bilmekanikerna också är soldater och vi befinner oss väldigt långt hemifrån.

[*Repchefens tillägg: ”Att det spelades Offspring var något av ett undantag, för det var jag som valde musik…”]


FAKTA TERRÄNGBIL 16 – ”GALT”
Längd: 5,32 m
Höjd: 2,80 m
Bredd: 2,21 m
Axelavstånd: 2,90 m
Frigångshöjd: 41 cm
Tjänstevikt: 6920 kg
Max last: 1000 kg
Maxhastighet: 120 km/h
Backtagningsförmåga: 60 %
Sidlutning: 40 %
Motor: 6 cylinders 3,2 liters turbodiesel med intercooler
Effekt: 135 kW vid 3 800 rpm
Vridmoment: 420 Nm vid 1 800 rpm
Transmission: 5-stegs automatlåda

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Invictus 3 september 2019 14:57

    Intressant läsning och fantastiskt jobb av grabbarna som ska hålla det rullande. Mycket jobb som inte syns, men så otroligt viktigt. Kör hårt peace

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *