Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

After Work vid Saharas kant

Malistyrkan

Patruller avverkade, rapporter skrivna och möten avslutade.
Med en arbetsvecka som egentligen aldrig har en ände, var det nu dags för Mali 10:s gemensamma AW.
– Det här har jag längtat efter, säger mekanikern Jakob.

Lördagen bjöd på AW för Mali 10.

Det har gått knappt tre månader sedan de första soldaterna ur Mali 10 kom till Timbuktu: tre månader av intryck, kamratskap, rutiner, erfarenheter, tristess och framförallt, oavsett befattning, en massa arbete. Under insats är man nämligen inte arbetstidsreglerad utan ständigt i tjänst – oavsett tid på dygnet.
Det skiljer sig från de flesta andra nationer och FN-anställda på den internationella supercampen, där lördag lunch betyder ledigt de kommande 40 timmarna – men så inte för svenskarna, som oförtrutet knogar på.

Grillat kycklingbröst, potatissallad, glass och en alkoholfri öl. Kan det bli bättre i Mali?

 

Grillat godare än grönpåse
Som alltid varannan lördag serverades middagen utomhus, på Maffes veranda och lika traditionellt stod grillat på menyn, toppat med fruktsallad och glass till efterrätt. En av de som lät sig smaka var Jakob, som under en längre tid arbetat som mekaniker i triangelbas, men nu är tillbaka på Camp Nobel.
– Det här har jag längtat efter, att leva på stridsportioner är inte kul alls. Samtidigt har jag sett fantastiska vyer, sådana som jag skulle vilja kunna visa min flickvän en dag, säger han.

Tobias och Truls hälsar hem.

Stilstudie i käkande.

Grillat, god stämning och glass.

Glass är gott i värmen.

Alla lät sig väl smaka av middagen.

Barens sortiment. Komplett alkoholfritt (den ständigt närvarande handspriten undantaget).

Glass och fruktsallad!

Stilstudie i kubb.

Matcherna övervakades av Mali 10:s militärpoliser.

Kubb!

Segrarnas tröjor.

Skönt häng för de som inte kubbade.

Maliska kubb-mästare korade
Efter middagen röjdes det plats på Maffes, för nu skulle det avgöras: vilket av knappt 20 anmälda lag skulle kunna titulera sig maliska kubbmästare när röken lagt sig. Under stort åskådarantal spelades ett antal matcher i cup-format, innan slutligen JP från Vakt&Eskort stod som segrare – dagen till ära iförda nytryckta lagtröjor.
– Vi tog det här seriöst, kubb är ingen lek. Nu ser vi fram emot de öppna afrikanska mästerskapen, säger Hanna med ett leende.
AW:n avslutades med traditionsenlig frågesport. Till sist, så självklart jobbades det fortfarande på olika ställen på Camp Nobel under lördagskvällen – vakten skulle bemannas till exempel. Till de som gjorde det och andra saker som alltid måste göras: Tack!

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

1 kommentar

  • Carina Andersson 24 augusti 2019 09:31

    Rolig läsning och att ni även äter gött och grattis till vinnarna i kub

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *