Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

After Work vid Saharas kant

Malistyrkan

Patruller avverkade, rapporter skrivna och möten avslutade.
Med en arbetsvecka som egentligen aldrig har en ände, var det nu dags för Mali 10:s gemensamma AW.
– Det här har jag längtat efter, säger mekanikern Jakob.

Lördagen bjöd på AW för Mali 10.

Det har gått knappt tre månader sedan de första soldaterna ur Mali 10 kom till Timbuktu: tre månader av intryck, kamratskap, rutiner, erfarenheter, tristess och framförallt, oavsett befattning, en massa arbete. Under insats är man nämligen inte arbetstidsreglerad utan ständigt i tjänst – oavsett tid på dygnet.
Det skiljer sig från de flesta andra nationer och FN-anställda på den internationella supercampen, där lördag lunch betyder ledigt de kommande 40 timmarna – men så inte för svenskarna, som oförtrutet knogar på.

Grillat kycklingbröst, potatissallad, glass och en alkoholfri öl. Kan det bli bättre i Mali?

 

Grillat godare än grönpåse
Som alltid varannan lördag serverades middagen utomhus, på Maffes veranda och lika traditionellt stod grillat på menyn, toppat med fruktsallad och glass till efterrätt. En av de som lät sig smaka var Jakob, som under en längre tid arbetat som mekaniker i triangelbas, men nu är tillbaka på Camp Nobel.
– Det här har jag längtat efter, att leva på stridsportioner är inte kul alls. Samtidigt har jag sett fantastiska vyer, sådana som jag skulle vilja kunna visa min flickvän en dag, säger han.

Tobias och Truls hälsar hem.

Stilstudie i käkande.

Grillat, god stämning och glass.

Glass är gott i värmen.

Alla lät sig väl smaka av middagen.

Barens sortiment. Komplett alkoholfritt (den ständigt närvarande handspriten undantaget).

Glass och fruktsallad!

Stilstudie i kubb.

Matcherna övervakades av Mali 10:s militärpoliser.

Kubb!

Segrarnas tröjor.

Skönt häng för de som inte kubbade.

Maliska kubb-mästare korade
Efter middagen röjdes det plats på Maffes, för nu skulle det avgöras: vilket av knappt 20 anmälda lag skulle kunna titulera sig maliska kubbmästare när röken lagt sig. Under stort åskådarantal spelades ett antal matcher i cup-format, innan slutligen JP från Vakt&Eskort stod som segrare – dagen till ära iförda nytryckta lagtröjor.
– Vi tog det här seriöst, kubb är ingen lek. Nu ser vi fram emot de öppna afrikanska mästerskapen, säger Hanna med ett leende.
AW:n avslutades med traditionsenlig frågesport. Till sist, så självklart jobbades det fortfarande på olika ställen på Camp Nobel under lördagskvällen – vakten skulle bemannas till exempel. Till de som gjorde det och andra saker som alltid måste göras: Tack!

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

1 kommentar

  • Carina Andersson 24 augusti 2019 07:31

    Rolig läsning och att ni även äter gött och grattis till vinnarna i kub

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *