Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Svett utan skam

Malistyrkan

Inför vår herre och svetten är vi alla lika.
I synnerhet inför svetten.
På Mali 10 perspirerar alla personer – men ingen bryr sig.

Den skarpsynte kan se var stridsskjorta och fältbyxor är blöta av svett – och lite, lite torrare. Två 10:or vilar ut efter patrull i Timbuktu.

Egentligen är det lite märkligt. Det som för de flesta – även för oss som är här – anses vara motbjudande, snudd på äckligt i vardagen är några hundra mil och drygt månader nu helt självklart.
Vi vaknar, går upp. Och påbörjar dagens perspiration.
Du går eller springer några varv på den internationella supercampen medan solen fortfarande knappt kravlat sig över horisonten – och man svettas. Ymnigt. Några åker ut på patrull, iförda kroppsskydd, här i Timbuktu eller i Douentza.  Andra arbetar utomhus i Bamako, känt för sin höga luftfuktighet.
Oavsett var så blir man sjöblöt. Oavsett ålder, kön eller grad så svettas vi.
Det har blivit en del av vår vardag, av normalbilden.

Varmaste tiden på året
Att svettas är en aktiv process som styrs från hjärnan. Syftet: att reglera kroppstemperaturen. I vanliga fall svettas en människa runt en halv liter per dygn, men den mängden kan mångdubblas om det är varmt ute.
Och det är det just nu i Mali.
Ibland nästan löjligt varmt.
Faktum är att sedan Mali 10 kom hit i slutet av maj, så har nästan alla dagar det högsta värdet, en femma, på WBGT (Wet-Bulb Globe Temperature)-skalan uppnåtts. Det är ett sammanvägt värde av temperatur, luftfuktighet, vind och strålning. En femma innebär att normalt fysiskt arbete utomhus ska bedrivas i 20 minuter, följt av 40 minuters vila. Så det finns en yttre förklaring till transpirationen – plus att de flesta just arbetar utomhus på dagarna.

Luktfria – eller lurade?
Svett är till största del vatten, nästan 97 procent men innehåller också små mängder salter, ammoniak, mjölksyra och urinämne. Svetten kommer från två sorters svettkörtlar i huden: de ekkrina och de apokrina. De förstnämnda är viktigast när kroppen försöker anpassa sig till temperaturen. Flera miljoner av de ekkrina svettkörtlarna finns över hela huden, men främst i handflator och på fotsulor. De apokrina svettkörtlarna finns framför allt i armhålorna och ljumskarna. Svett från dem innehåller bland annat äggviteämnen som bryts ner av bakterier som finns på huden – varvid det kan börja lukta. Men det är en annan sak som förbryllar: trots två duschtryck per dygn och person och trots att alla svettas, luktar vi inte.
Den mycket torra luften kan vara en förklaring.
Eller så har våra näsor kapitulerat…

Skippa vätskeersättningstabletterna
När man svettas mycket dricker man mer. Och det är vanligt att folk också stoppar ned olika typer av vätskeersättningstabletter i sina vattenflaskor. Det är något som Kristina, SMO (Senior Medical Officer) ser som onödigt.
– Kalium klarar kroppen ganska lätt att återställa, men behöver hjälp med natriumet. Risken finns att man tillför för mycket kalium, vilket kan leda till påverkan på hjärtat. Natriumet är mycket enklare att tillföra, det räcker med att salta lite extra på maten. Och saltet i matsalen är gratis till skillnad från vätskeersättningstabletterna som kostar 30-40 kronor per rör. Så jag skulle rekommendera att spara pengarna till att köpa roligare drycker med bubblor i, säger Kristina.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

2 kommentarer

  • Christine 14 augusti 2019 10:55

    Ni gör ett toppenjobb där nere i värmen!

  • Sari W 4 september 2019 09:03

    Vilka kämpar!!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *