Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsutskottet besökte Mali 10

Malistyrkan

Spaningskompaniets Erik, Henrik och Johan förevisar materiel för försvarsutskottet.

Under 60 intensiva timmar fick Mali 10 – både i Timbuktu och Bamako – besök av fyra ledamöter från riksdagens försvarsutskott.
– Programmet har varit mycket bra och vi har känt oss väldigt välkomna, säger delegationsledaren Alexandra Anstrell (M).

Ståndsmässig färd från flygplats till Camp Nobel – med Mule som alla.

De fyra försvarsskottsledamöterna – Alexandra Anstrell (M), Hanna Gunnarsson (V), Heléne Björklund (S) och Caroline Nordengrip (SD) – anlände till Bamako tidig tisdagsmorgon med förbandets leave-flyg. Direkt fick de smaka på vad många ur Mali 10 upplevt: försenat flyg till Timbuktu på grund av oväder. Väl på plats i Timbuktu och Camp Nobel följde ett fullspäckat program: uthämtning av kroppsskydd och hjälm, campwalk med instruktioner i hur man ska agera om olika typer av larm går, lunch och sedan en rad presentationer om allt från rådande säkerhetsläge i landet till besök på Level 1+-sjukhuset.

Level 1+-sjukhuset förevisades av läkaren David.

Galt, GRG och gryningsfys
Efter middagen fortsatte programmet, nu med en mer praktisk-fysisk del: Delar av spaningskompaniet förevisade sin materiel, allt från Galtar till granatgevär. Den fysiska delen fortsatte före gryningen dagen efter, då kvartetten följde med på traditionell morgonfys på internationella supercampen. Efter summering av dygnet fortsatte de fyra, tillsammans med arméstabens operationschef Rickard Johansson och ställföreträdande stabschefen för ledningsstaben, Carl-Axel Blomdahl vidare mot Bamako – men först tog Carl-Axel ett speciellt adjö till den camp han varit med och byggt upp, som kontingentschef för Mali 00, de som en gång byggde Camp Nobel. I Bamako besöktes bland annat Minusmas styrkehögkvarter, den svenska ambassaden och inte minst, Camp Midgård och Mali 10:s NSE – innan de på torsdagskvällen återvände till Sverige.

Alexandra provade på att vara GRG-skytt...

... och Heléne testade bildförstärkaren...

... och Caroline provade på en AK5 ...

...liksom Hanna, också Ak5-skytt.

”Väldigt välkomnade”
Så vad var de omedelbara intrycken om Mali 10 som Alexandra, Hanna, Heléne och Caroline tar med sig hem till försvarsutskottet?
– Välordnat, tryggt och inte minst, vi har varit väldigt välkomnade. Vi visste inte vad vi skulle ta med oss utrustningsmässigt eller packa, men det hade inte spelat roll vad vi kom eller inte kom med, tack vare er hade det fixat sig, säger Alexandra Anstrell.
– Här inne på campen känner jag mig väldigt lugn och trygg, trots att vi faktiskt är i ett konfliktfyllt land. Sedan känns ni väldigt familjära och informella, det verkar som om ni har trevligt tillsammans, säger Hanna Gunnarsson.
– Jag hade inga förväntningar utan kom med öppet sinne. Men ni har varit otroligt professionella och vänliga. Alla är trevliga och ni verkar må bra tillsammans. Sedan ser jag att ni kombinerar er professionalism med stor humanism, vilket är härligt att se, säger Heléne Björklund.
– Min man har varit ute på flera missioner, så jag visste lite om insatslivet. Jag hade nog föreställt mig att Camp Nobel skulle vara lite större. Men alla genomgångar har varit mycket bra och informativa, säger Caroline Nordengrip.

Delegationen, från vänster Caroline Nordengrip, Heléne Björklund, Hanna Gunnarsson, Alexandra Anstrell, Jesper Sparre (stabschef på Mali 10), Carl-Axel Blomdahl och Rickard Johansson.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *