Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hells bells

Malistyrkan

Svinga upp kettlebells:en från utgångsposition...

En kettlebell. På 32 kilo. I varje hand.
Då är stridsledningsofficeren Andreas lycklig.
Och näst bäst i Europa i disciplinen long cycle.

...upp till bröstet...

...böj knäna...

Fatta 32 kilo i vardera handen, alltså 64 pannor. Lyft till hängande utgångsposition med raka armar. Svinga upp kettlebells:en med frivändning till bröstet– de får inte vila på axlarna – och stöt dem sedan över huvudet, precis som vid tyngdlyftning.
Repetera.
56 gånger på tio minuter.
Grattis, du har just slagit Mali 10:s kettlebellskung i disciplinen long cycle.
– Jag började med kettlebells för ungefär tio år sedan, efter en axelskada. Läkaren sa att jag skulle satsa på funktionell träning och då hittade jag kettlebells, säger Andreas.

Näst bäst i Europa – bäst i Mali?
2010 var han med och tävlade vid det första arrangerade svenska mästerskapet, men då var det inte alls samma seriösa satsning som nu.
– Då körde jag med 24 kilos bells och en hand. Nu har jag riktiga tävlingsklot, coachning och tar det här på ett helt annat allvar.
Det har gett resultat – ”sex SM-guld, två silver i nordiska mästerskapen” – men framförallt ett silver vid EM i Portugal förra året.
– Att som troligen förste svensk ta medalj i proffs-klassen, det var speciellt i en sport som domineras av forna öststatsländer, säger Andreas.
Och fortsätter oförtrutet frivända, rycka och stöta sina kettlebells i gymmet i Timbuktu.

...samla kraft och lyft armarna...

...stöt upp med allt vad du har...

...och sträck ut. Grattis. En gjord, 55 kvar – på tio minuter.

Fotnot: ’Hells Bells’ är en av det australiensiska rockbandet AC/DC:s klassiska låtar från 1980. I inledningen av låten hörs de dova slagen av en för bandet specialgjuten bronsklocka på 910 kilo. Under en long cycle lyfter Andreas mer än vikten av tre sådana klockor – 3584 kilo.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *