Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Efterlängtad ledighet

Malistyrkan

Några har precis kommit tillbaka. En del är på den.
Och andra går bara och längtar. Efter vad?
Leave, så klart.  

Delar av Mali 10 på flygplatsen, redo att återvända till Mali efter leave.

Många begrepp för anhöriga till de på Mali 10 kan tyckas vara märkliga. Ta bara ordet ”rotation” – vilket på insatssvenska inte alls betyder samma sak som inom anatomin eller fysiken. Ett annat ord är ”leave”, alltså vanligen engelskans ’lämna’ men som i det här fallet motsvarar svenskans permission.
Sedan en tid tillbaka har Mali 10:s ”leave-rotationer” inletts – och en betydande del av förbandet är alltså lediga, på svensk mark. I början av veckan återsamlades den delen av förbandet som just avnjutit knappt två veckors ledighet på en flygplats i Mälardalen. Stämningen påminde om första-dagen-i-skolan-efter-sommarlovet och diskussionerna rörde främst vad man ätit, druckit och gjort.
– Jag har rest till Österlen, ätit god mat och kört massor med motorcykel. En Triumph, säger Johan, logistikofficer.
– Fiskat, druckit öl och rest hem. Där var jag på Boden Alive men jag missade Samir&Viktor, berättar Dick, gruppchef.
– Vad jag gjort? Badat i riktiga havet, druckit champagne, ätit wagyu-biff och solat. Och slarvat bort ett par solglasögon, säger Patrik, sjuksköterska.
– Jag har umgåtts med familjen, träffat vänner. Haft kvalitetstid med nära och kära. Druckit vin. Och sett Helsingborgs IF slå Sirius, säger Ida-Maria, personaladministratör.
– Själv har jag varit på poolparty. Och möjligen varit en smula berusad, säger spaningssoldaten Oliver med ett skälmskt leende innan det var dags att gå på den inchartrade 737:an med destination Bamako och vidare färd till Timbuktu för de flesta.

På väg till flygplanet.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

3 kommentarer

 • Sari W 30 juli 2019 21:27

  Det var lite mer än poolparty med berusning Oliver... Du var bla med mamma och pappa ute med båten i Stockholmsskärgård och njöt av lugnet och tystnaden ;-)

 • Solbritt V S 30 juli 2019 01:24

  Kul att höra vad alla har gjort på ledigheten. Jag tycker det var starkt gjort av våran Daniel att pricka in barnafödande. Farbror för andra gången blev han.

 • Familjen G 28 juli 2019 00:04

  Underbart skrivet!
  Även om inte vår make/pappa nämndes så kände vi igen oss. Kämpa för oss och för de i Mali.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *