Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En dag med… en distriktsköterska

Malistyrkan

Malena skriver in sig i Blue Gate:s liggare. Det är tidig morgon och solen har precis gått upp.

Vad en stabschef gör har gått att läsa om på Malibloggen tidigare – men vad gör en distriktsköterska?
Läs mer under del 2 av vinjetten ”En dag med...” – den här gången med Malena.

Malena jobbar på Level 1-sjukhuset på Camp Nobel i Timbuktu, anställd av Skaraborgs regemente som distriktsköterska på förbandsplats. Hon är vidareutbildad sjuksköterska inom anestesi och har också distriktutbildning med förskrivningsrätt för vissa läkemedel. Här skriver hon själv om hur hennes dag kan vara.

05.40 Revelj och därefter promenad tillsammans med sjuksköterskekollega från ambulansen på Camp Nobel. Frukost.

Ulrika och Malena promenerar på supercampen, i bakgrunden El Salvadors kontingent.

07.30 Arbetsdagen startar med kontroll av temploggar, larm, kylcontainer, blodcontainer och laboratorieutrustning. Vid daglig tillsyn av blodcontainern ingår även kontroll och uppstart av de maskiner som används för att tvätta och förbereda blodprodukter. Inne på Level 1-mottagningen kontrolleras laboratorieutrustningen och görs klar för att användas under dagen. Exempel på några av de prover vi kan ta här är, infektionsprover, elektrolytprover, hjärtmarkörer, malariatest och mikroskopering.

08.00 Kaffe och morning brief med sjukvårdsplutonen. Alla ur sjukvårdsplutonen som är kvar inne på Camp Nobel samlas och går igenom planeringen för dagen. Information om vilka som är traumaledare, medical coordinater och medical planner delges till plutonen, samt hur mycket av vissa akuta läkemedel som för närvarande finns tillgängliga.

Morningbrief med kollegorna på Level 1.

08.30-09.30 Mottagning och journalföring. Mottagningen har öppet mer eller mindre alla dagar i veckan utom på söndagar. Den bemannas av en läkare, en sjuksköterska samt en fysioterapeut. Det är inte alltid alla är där samtidigt, men någon finns alltid på plats. Exempel på åkommor som tas om hand på Level 1 är halsont och luftvägsinfektioner, sår och sårinfektioner, belastningsskador, allergiska reaktioner samt olika värmerelaterade besvär.

När vi inte har mottagning är vi ändå alltid nåbara via radio eller mobiltelefon för att ta emot akuta patienter, samt att vi bemannar vårdavdelningen och tar hand om de patienter vi eventuellt har inneliggande för observation och/ eller behandling. Vi har hög tillgänglighet och våra patienter söker ofta tidigt i sjukdomsförloppet, vilket vi är nöjda med, då de ofta blir friska snabbt när vi väl startar behandling.

Oscar och Malena gör i ordning en låda med medicinsk utrustning som ska skickas till Douentza.

Läkemedelsbeställningar och läkemedelshantering. Sjuksköterskan på Level 1 är läkemedelsansvarig och sköter inventering och beställning av läkemedel till SWE Level 1 i Mali, och distribuerar sedan ut dessa till de svenska enheterna i Mali. Till exempel sjuksköterskemottagningen i Bamako, eller de sjukvårdsenheter som följer med ut på uppdrag. Detta arbete är mer eller mindre pågående hela tiden, och lite av en ”never ending story”, eftersom vi har en hög standard på läkemedel, och de byts ut ofta för att klara den höga temperaturen här nere i Mali. Idag skickas en läkemedelstransport med helikopter till Douentza. Transporten har förberetts det senaste dygnet, då lådan ska förkylas och kylelementen hålla en bestämd temperatur. Denna mäts med en temperaturlogg som kontrolleras av mottagande personal.

Lådorna som Malena gjorde i ordning lastas in i helikoptern.

11.30- 12.30 Lunch, iskall slush ute i bersån. Siesta på en yogamatta under ett skrivbord.

Zzzz. En kort tupplur för att få lite ny energi.

13.00-13.30 Kaffe och planering av eftermiddagen tillsammans med kollegor på sjukvårdsplutonen. Är det någon som behöver hjälp med något? Någon sjukvårdsövning som ska förberedas? Någon som har något gott till eftermiddagskaffet? Filmkväll?

13.30-15.00 Förberedelser inför att skjuta och därefter till skjutbanan. Även legitimerad sjukvårdspersonal bär vapen. Samma typ av personliga vapen som soldaterna på insatsen, och vi förväntas kunna använda dem för att försvara oss själva och våra patienter om det skulle vara nödvändigt.

Att skjuta pistol är en del av jobbet.

15.00-16.30 Mottagningen är öppen. Men i eftermiddag är det läkaren som är mest inne på mottagningen, och sjuksköterskan planerar en sjukvårdsövning för sjukvårdsgruppen som fungerar som ambulans på och runt CN. Kaffekoppen hinner bli kall vid datorn, men dricks upp ändå. Plutonen brukar ha någon sjukvårdsövning varje vecka. Vissa gånger är sjuksköterskan på Level 1 inblandad, som antingen övningsledare, skademarkör eller deltagande som just sjuksköterska. Arbetet på Level 1 är som regel mycket omväxlande, och alla kompetenser man har från sitt civila arbetsliv uppskattas. På grund av en flygförsening fick jag rycka in som narkossköterska, och ha beredskap tillsammans med vårt internationella operationslag ett par dagar. Därför är det bra att vi övar mycket tillsammans i olika konstellationer, för att vi ska kunna få ut maximal effekt av sjukvårdspersonalen om behovet uppstår.

16.00- 17.30 Middag, eventuellt ett träningspass innan, men ingen träning idag. Idag har vi just fått rapport om att vi kommer att få en akut sjuk patient ikväll, som kommer hit med helikopter. Efter middagen förbereds inför mottagandet av patienten baserat på den rapport vi fått.

18.30-23.30. Mottagande av akut sjuk patient som evakueras till Level 1. Vi beger oss för att vänta på helikoptern, och kunna ta emot patienten, samt få rapport av läkaren som har tagit hand om patienten under transport från området där han befunnit sig vid insjuknande till Camp Nobel.

I väntan på att helikoptern ska landa med en patient.

När patienten har anlänt, transporteras han till mottagningen, där sjuksköterskan tar vitala parametrar, vilket innebär kontroller som till exempel, temperatur, blodtryck, saturation, och blodprover, för att kunna ge ett bedömningsunderlag till läkaren som kan ordinera vidare behandling. Patienten förbereds även med ytterligare intravenösa infarter för läkemedel och vätska. Han blir sedan inlagd på vår vårdavdelning för vidare behandling. Efter en lång dag är det dags för lite sömn.

02.00 Upp och hoppa igen! Dags för kontroll av patient.

En patient behöver få medicin mot malaria. Malena blandar och gör i ordning.

04.30-05.30 Kontroll av patient, samt förberedelse och administrering av ordinerade läkemedel.

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

6 kommentarer

 • Annelie P 27 juli 2019 20:20

  Hejsan tjejen!
  Kul att läsa å att du kom iväg.
  Saknar dig på jobbet.
  Ha en jättekul tid där nere .......
  Kramar i massor från oss alla i Båstad
  Annelie

 • Onkel Jens fra Danmark 26 juli 2019 09:23

  Kære Malena, jeg holder med dine forældre !!!. Det må være utroligt spændene og udviklende for dig.
  Glæder mig til vi ses igen.

 • Carita H 26 juli 2019 08:25

  Hej Malena! Intressant läsning. Vad du är duktig. Hur länge skall du vara där nere? Är det inte svårt att vara ifrån din lille son? Beundrar dig. Kram Carita

 • Sara 26 juli 2019 08:04

  Så kul att få läsa om hur du har det ner i ökenlandet. Saknar både dig och livet på utlandsuppdrag! kram från Sara

 • ronny 25 juli 2019 19:33

  Håller med din mamma!!
  Kram från din pappa!

 • Rose-Marie 25 juli 2019 15:30

  Mycket intressant att läsa om hur en dag på jobbet kan vara för dig där nere i Afrika. Hälsning från din mamma.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *