Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Mali 10 korsar floden Niger för operation i nytt område

Malistyrkan

Malistyrkan skiftar fokusområde och har inlett en operation söder om floden Niger, i området kring staden Douentza. Delar av Mali 10 har därför lämnat Camp Nobel i Timbuktu och är nu grupperade i en Forward Operation Base, FOB.

Mali 10 korsar floden Niger

– Vi genomförde en överskeppning där vi korsade floden Niger. Förbandet är efter en längre marsch nu på plats och etablerar sig i området med Douentza som bas, säger Dan Hagman, chef för Mali 10.

Plutonchef Johan var först iland på södra stranden.

Staden Douentza är belägen i södra Mali, drygt 20 mil söder om Camp Nobel i Timbuktu. I området finns viktiga vägar där främst lokalbefolkningen blivit utsatta för improviserade bomber, så kallade IED: er.  Det finns problem med väpnade grupper i området och därför anpassar Mali 10 uppträdandet till hotbilden.

Färjeturen gav möjlighet till en stunds vila.

Uppgiften att genomföra en operation i det nya området kommer från Dennis Gyllensporre, styrkechef  för Minusmas militära del.

Barn gillar att leka på stranden.

Uppdraget är att spana och inhämta information i området. Informationen ska användas för stödja Minusmas fortsatta arbete i Mali.
– Vårt mål är alltid att vårt arbete ska ge effekt för FN:s ansträngningar för en bättre vardag för befolkningen i Mali. Uppdraget är att ge underrättelser till vår chef så att han bättre kan stödja implementeringen av fredsavtalet och bidra till en bättre situation för civilbefolkningen till exempel genom att humanitär hjälp kan nå de som behöver hjälp, säger Dan Hagman.

Terrängen i området kring Douentza är bördigare och grönare än i området kring Timbuktu. Det är kuperat med berg och mindre skogar.

Mali 10 på plats i området kring staden Douenza.

Enklare förläggning – nya utmaningar
Mali 10 delar camp med förband från Togo och Egypten som varit på plats länge i området. Förläggningen i Douentza är mer spartansk än på Camp Nobel. Det gäller allt från boende, duschar och toaletter. Soldaterna får laga maten själva som består av mat i så kallade rations.
– Vi har fått nya grannar och hittills har allt gått bra. Förbanden från Togo och Egypten har tagit emot oss fint och nu försöker vi göra oss hemmastadda på campen. Det är skillnad mot livet på Camp Nobel. Inledningsvis har vi haft problem med toaletterna men vi jobbar inom FN på att lösa det.  Det är en god stämning och vi är tränade för att jobba under tuffa förhållanden så verksamheten fortsätter som vanligt, säger Mali 10:s kontingentsförvaltare Jimmy Ågesjö.

För de i Mali 10 som befinner sig i Douentza kan det vara svårt att höra av sig till anhöriga hemma i Sverige.
– Vi hoppas att alla där hemma kan ha tålamod med att vi blir sämre på att höra av oss. Vi tänker på alla anhöriga och försöker göra det möjligt att ringa eller texta om det gäller viktiga privata angelägenheter, säger Jimmy.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

10 kommentarer

 • Josefin 12 juli 2019 10:04

  Som anhörig hemma undrar jag varför försvarsmakten lägger ut vart och hur svenska försvaret rör sig i området?! Inför Malioperationen fick alla anhöriga information och tips om att inte skriva och lägga ut uppgifter.
  Nu kan alla som vill gå in och läsa om att flera av våra svenska soldater lämnat stora campen. Är det så taktiskt?

  • Malistyrkan Josefin 12 juli 2019 12:53

   Vi har efter en längre omgruppering verkat i området under en tid med delar av Mali 10. Det är känt i Douentza-området att svenska förband är på plats och det utgör en del av normalbilden. Som vanligt avslöjar vi inte i förväg vår verksamhet, vad vi planerar att göra eller exakt var våra enheter är. För oss är det viktigt att informera i första hand anhöriga om det vi gör och att det nu kan vara svårt att få kontakt med era närstående. Alla våra inlägg är granskade ur ett säkerhetsperspektiv./Lukas, PIO-avlösare

 • Anneli 12 juli 2019 10:48

  Ni gör ett fantastiskt jobb. Ta hand om varandra.

 • Anhörig veteran 12 juli 2019 11:25

  Kämpa på! Tack för er insats! Vi här hemma kämpar på oxå.

 • Lena S 12 juli 2019 16:01

  Jag är "bara" en orolig mamma men undrar hur oroligt är det i området?

 • Aston 12 juli 2019 16:55

  Kommer de som är i Douentza att få post som skickats till dem någon gång under tiden som de är där?

  • Malistyrkan Aston 13 juli 2019 14:48

   Ja, vi har redan skickat en sändning med post. /Lukas, PIO-avlösare

 • Ann-Catrin A 12 juli 2019 20:01

  Ni gör ett fantastiskt jobb!
  Va rädda om er/ varandra.

 • Aston 20 juli 2019 08:39

  Har det verkligen skickats post vidare till de som är i Douentza? Den verkar inte ha kommit fram.

  • Malistyrkan Aston 22 juli 2019 08:55

   Hej Aston. Post har levererats till de som är i Douentza. Däremot bör du räkna med att det tar lång tid för posten att komma fram. /Lukas PIO-avlösare

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *